Áfonyás palacsinta citromos illóolajjal megbolondítva

2020 Sze 03

Mindannyian imádjuk a palacsintát – áfonyával megbolondítva azonban olyan étvágygerjesztő fogást készíthetünk, ami akár egy ünnepi ebéd megkoronázása is lehet. A klasszikus összetevőkön kívül csak néhány csepp citromos illóolajra lesz szükséged, hogy az ízek igazán kiforrjanak.

Hozzávalók:

200 g liszt
1 evőkanál sütőpor
3 evőkanál porcukor
1/4 teáskanál só
250 g  ricotta
2/3 csésze (kb. 150 ml) író*
2/3 csésze (kb. 150 ml) sovány tej
1 tojássárgája
3 tojásfehérje
1 evőkanál olvasztott vaj
fél citrom héja
1 teáskanál vaníliakivonat
250 g áfonya
2-4 csepp citrom illóolaj
kókuszolaj (az edény olajozásához)

*Ha otthon készítenél írót, akkor nincs más dolgod, mint összekeverni 1,5 evőkanál frissen facsart citromlevet 2/3 csésze (kb. 150 ml) tejjel. Haggyd mintegy 30 percig szobahőmérsékleten, ennyi idő alatt a tej savassá válik. Az írót így frissen is használhatod, de hűtőszekrényben tárolva 3 napig eláll.

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb keverőtálban finoman, de alaposan dolgozd össze a száraz hozzávalókat!
  2. Egy másik tálban keverd össze a tejet, az írót, a ricottát, a tojássárgáját, a citromhéjat és a vaníliát! Add hozzá az olvasztott vajat és a citrom illóolajat! Néhány percig hagyd, hogy az ízek összeérjenek!
  3. Öntsd össze a két keveréket, majd tedd félre!
  4. Verd kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan forgasd bele a palacsintakeverékbe!
  5. Olajozz ki egy tapadásmentes serpenyőt, melegítsd közepes hőmérsékletig!
  6. Tegyél egy kanál tésztát a serpenyőbe, majd adj hozzá néhány friss áfonyát a korong tetejére!
  7. Süsd kb. 3 percig, ennyi idő alatt apró buborékok jelennek meg a tésztán. Ezután fordítsd meg, és süsd még néhány percig! Ha kész, helyezd tányérra, és jöhet a következő!
  8. Ismételd meg az 5−7. lépéseket, míg el nem fogy a tészta!
  9. Tálald a palacsintát málnával, áfonyával, önthetsz rá juharszirupot vagy mézet is. Fogyasszd élvezettel!

 

További cikkek

Áfonyás zabpehely citromolajjal

Áfonyás zabpehely citromolajjal

Este bekészíted, reggel pedig elmerülhetsz a csodás ízekben – ezt kínálja Neked ez az egészséges, tápláló reggeli fogás, amit az áfonyán és mogyóróvajon túl a citromolaj tesz felejthetetlenné! ​ Hozzávalók: 150 g zsírmentes görögjoghurt150 ml ízesítetlen mandulatej1...

bővebben
Reggeli felturbózó tea

Reggeli felturbózó tea

Kell egy kis reggeli boost? Tegyél mézet, almaecetet, citrom- és On Guard olajokat egy csésze forró vízbe, és máris indulhat a nap! ​

bővebben
Joghurtos parfé

Joghurtos parfé

Egy igazán jó nap finom és tápláló reggelivel indul az egész családnak – ez a recept ráadásul a gyerekekkel együtt is könnyedén elkészíthető.Hozzávalók: 245 g natúr görög joghurt200 g eper vagy tetszés szerinti gyümölcs75 g alacsony cukortartalmú...

bővebben
>