Ismerkedjünk meg a citronellával!

A perjefélék családjába tartozó növény, a jávai citronella (Cymbopogon winterianus) megjelenésében leginkább a póréhagymához hasonlít, az illata azonban szerencsére nem arra hajaz. Levelei erős citromillatot árasztanak, innen kapta a nevét is.

Több fajtája ismert. Megkülönböztetjük a kelet-indiai, a nyugat-indiai és a jávai citronellát, felhasználásuk azonban szinte azonos. Bár a citronella angol elnevezése a lemongrass, mégsem szabad összekeverni a citromfűvel, ugyanis amellett, hogy az a mentafélék családját bővíti, küllemre is teljesen máshogy néznek ki, illetve előnyei is eltérőek. A jávai citronella Ázsiában, mintegy 100 méteres magasságokban őshonos fűféle, tipikus trópusi növény. Ma Borneó, Szumátra és Jáva a legnagyobb termesztői.

A robusztus, örökzöld, évelő fűféle eredetéből adódóan nem tűri jól a hideget, a napos, meleg közeg a neki való. Legjobban a 22-30 fok közötti hőmérsékleten érzi magát, de 16 fokig „télálló” is. A citronella-fajták vályogos talaj és rendszeres öntözés vagy megfelelő mennyiségű csapadék mellett általában 1,8 méter magasra is megnőhetnek, a jávai citronella azonban akár 2,5 méter magasra is felszökik optimális körülmények között. Levelei citromsárgás és pirosas színekben pompáznak. Erős illata miatt a legtöbb kártevő elkerüli. Szárait akkor vágják, mikor azok már elérték a 2 centiméteres vastagságot, ezután hűtőben hetekig, fagyasztóban hónapokig eltárolhatók.

Erős aromája miatt csak mértékkel ajánlatos fűszerként használni. Levesek, sültek és teák ízesítése mellett mégis leginkább olajáról híres, mely vízgőzdesztillációval készül a száraiból. Számtalan gyógyhatása miatt évszázadok óta használják különböző területeken. Külsőleg alkalmazva, például a samponhoz keverve, tisztítja és megnyugtatja a fejbőrt. Gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatása felgyorsítja a sebgyógyulást, és gátolja a baktériumok növekedését. Aromaterápiás kezelés részeként segíthet a depresszió leküzdésében is. Ételekben és italokban alkalmazva tapasztalhatjuk az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatásait is.

További cikkek

Csirke souvlaki tzatzikivel

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X