Ismerkedjünk meg a balzsamfenyővel!

A balzsamos jegenyefenyőként is gyakran emlegetett balzsamfenyő (Abies balsamea) a fenyőfélék családjába, azon belül is a jegenyefenyők rendjébe tartozik.

Elsősorban Észak-Amerika flóraterületén és Kanadában endemikus. Keleten egészen Labradorig és Új-Fundlandig, nyugaton pedig az Alberta szövetségi államig nyúlik; szinte bármilyen talajon megél. A jegenyefenyők közül csak a szibériai fenyő nő ennél nagyobb területen.

A közepes méretű örökzöldek közé tartozik, többnyire 14-25 méter magasra nő, esetenként ennél magasabb, akár 27 méteres is lehet. Kérge gyantahólyagos, szürke színben pompázik. Koronája keskeny, kúpos. Fésűszerűen széthajló tűlevelei laposak, alig 15-30 milliméteresek, végeik felé hamvasabbak és húsosabbak, emiatt nyomásra gyakran szétpattannak hosszirányban. Lila vagy világoszöldes-szürke tobozai 4-8 centiméterre nőnek.

Ez a fenyőféle a világ harmadik legészakabbra található fenyőfaja, híresen hidegtűrő. Természetes lelőhelyén nem okoz számára gondot a -45°C sem, azonban kísérletek alapján -196°C-on sem károsodott. A többi örökzöldhöz hasonlóan kedveli a párás légkört, azonban a tűző napot és a száraz meleg levegőt nem bírja.

Számos állat számára nyújt táplálékot: a jávorszarvasok szívesen fogyasztanak lombjából, az amerikai vörös mókusok és a nyírfajdok pedig tobozaiból. Menedéket ad a hótalpas mezei nyúlnak, a fehérfarkú szarvasnak és több kisebb emlősnek és madárnak is. Sajnos kártevője is akad. A hernyófélékhez tartozó lucrügymoly Kanadában 1975-ben a fenyőállomány 75%-át tönkretette.

Az amerikai őslakosok évezredek óta fogyasztják tűleveleit nyersen is, de teaként is gyakran isszák vírusölő hatása miatt. Különleges gyantájából készítik a kanadabalzsamot, melyet napjainkban ragasztóanyagként alkalmaznak ásvány- és kőzettanban használt metszetek lefedésére. Légfrissítőket és füstölőket is készítenek belőle, és nem toxikus rágcsálóirtóként is előfordul. Előszeretettel használják karácsonyfaként is, az amerikai Capitolium előtt már hat alkalommal díszelgett karácsony alkalmával balzsamfenyő.

További cikkek

Egy vállalat, amely sosem habozik segíteni!

2020-ban elindult a dōTERRA #EngageInGood kampánya. Az Engage In Good egy mozgalom, amely lehetőség teremt, hogy az emberek távolról is segítsenek egymásnak. Ugyanezen év márciusában …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X