Ismerkedjünk meg a bazsalikommal!

2020 Júl 13

Az árvacsalánfélék családjába tartozó dísz-, fűszer- és gyógynövény, a bazsalikom (ocimum basilicum) elsősorban a trópusi régiókban őshonos, Közép-Afrikától Délkelet-Ázsiáig. Egyiptomban fontos szerepe volt a halotti kultuszban, a sírkamrákban 5000 évnél idősebb koszorúkat is találunk. Neve a görög basilikón phutón („királyi”, „királyi növény”) szavakból származik, valószínűleg azért, mert királyi parfümök előállításához használták. Népiesen királyfűnek, német borsnak is hívják.

Mintegy 50-60 fajta tartozik az ocimum nemzetségbe, a legelterjedtebb az o. basilicum, amely a mérsékelt égövi klímán is megterem. A hazánkban található változatok két nagyobb típushoz tartoznak, a nagy levelű dél-európaihoz és a kisebb levelű afrikaihoz. Érdekesség, hogy utóbbinál linalool helyett kámfor van az illóolajban.

Emellett számos fajtája és hibridje létezik, az édes bazsalikomtól kezdve a thai vagy citrom bazsalikomon át. A gyakoribb fajok egynyáriak, néhányan azonban évelők. A fajtától függően a növények 30-150 cm nagyságúra nőnek.

A meleg, félárnyékos helyeken érzik jól magukat, legjobban a homokos talajt kedvelik. Kiválóan teremnek balkonládában, cserépben is, de Magyarországon az egyenetlen csapadékeloszlás miatt szinte csak öntözéssel nő meg.

Karószerű főgyökereik vannak, számtalan oldalgyökérrel. Az apró szőrös, négyszögletes száron rengeteg oldalhajtás van, tojásdad leveleik zöldek és sokféle formában és méretben léteznek, a 3-11 cm hosszúságú és 1-6 cm szélességű változatok között. A levélfonákon az erek körül is megfigyelhetők a szőrök, a levelek széle csipkés vagy bevagdalt, ezek a szárhoz rövid levélnyéllel kapcsolódnak. A szárvégi, álfüzér virágzatban a virágaik kicsik és fehérek, egy-egy örvényben 6-8 virág nő júniustól szeptemberig. Fanyar illatuk a szegfűszegre emlékeztet. A nyár második felétől a nyíló virágok mellett már érett magokat is találhatunk.

A növény íze pikáns, fűszerként, illetve teákhoz is felhasználják. Gyógynövényként is sokféle hatást tulajdonítanak neki, zöld részei jelentős C-vitaminforrások. Afrodiziákumnak tartják, de emellet az étvágyat és az emésztést is javítja, miközben szél- és vizelethajtó, nyugtató- és köhögéscsillapító hatású is. Külsőleg gyakran használják sebeket, sérüléseket enyhítő krém alapanyagaként is.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a muskátlival!

Ismerkedjünk meg a muskátlival!

A ma már világszerte termesztett növény, az illatozó muskátli (Pelargonium graveolens) a Dél-afrikai Köztársaságból indult világhódító útjára. Őshazája főként az ország északi és a délnyugati tájai, illetve Mozambik és Zimbabwe. Európába a 18. században került....

bővebben
Ismerkedjünk meg a fekete borssal!

Ismerkedjünk meg a fekete borssal!

Valószínűleg alig akad olyan háztartás az országban, ahol ne lenne megtalálható legalább egy zacskónyi fekete bors (Piper nigrum). A legcsípősebb borsfajtaként számon tartott növény a pirospaprika után a legnagyobb mennyiségben használt fűszer a magyar konyhában, akár...

bővebben
Ismerkedjünk meg a vetiverrel!

Ismerkedjünk meg a vetiverrel!

A khus-khus névre is hallgató ázsiai fűféle, a vetiver (Vetiveria zizanoides) a perjefélék családjába tartozik. Morfológiai jellemzőit tekintve nagyon hasonló a citromfűhöz, és az itthon is termő citronellához. A vetivert legalább 2000 éve ismeri az emberiség, már a...

bővebben
>