Ismerkedjünk meg a bergamottmentával

A bergamottmenta (Mentha citrata), vagy más néven narancsmenta egy virágzó, évelő növény, amely az árvacsalánfélék családját bővíti. A menta nemzetségbe tartozik több más faj és hibrid mellett, de a neve ellenére semmilyen rokonságban nem áll a szintén bergamott néven ismert gyümölccsel.

Eredeti előfordulási helye Eurázsia. Népszerűségének köszönhetően, ahol nem volt őshonos, ott napjainkban már termesztik, a legnagyobb ültetvények Észak-Indiában találhatók.

Ez a gyógy- és fűszernövény középmagas méretű, a kifejlett példányok akár 5070 centiméter magasak is lehetnek. Lágy szárán kerekded, élénkzöld-bronzos levelek sorakoznak, amelyek enyhén bolyhosak és kellemes citrusos illatot árasztanak, akárcsak a nyár második felében kinyíló, színükben a levendulára emlékeztető virágai. Utóbbiak a lepkéket és méheket is magukhoz vonzzák a csodálatos illattal, illetve a nektárral és virágporral, melyben szintén gazdagok. Termesztése egyszerű, mivel fény- és vízigénye nem túl nagy. Szereti a közepesen világos helyeket és az enyhén nedves, de nem túlöntözött talajt. Hobbinövényként is igénytelen: kertben, balkonládában és cserépben is könnyen nevelhető, és nem igényel speciális földet sem.

A növény friss vagy szárított leveleiből készített teát hagyományosan gyomorfájás, émelygés és a rossz lelkiállapotok kezelésére használják, de nyári frissítőket, salátákat is szívesen ízesítenek vele. A szárából és leveleiből gőzdesztillációval kinyert illóolaj mentás, enyhén citrusos beütésű. Számtalan felhasználási módja közül kiemelkedik, hogy kiválóan csökkenti a stresszt és a szorongást, a pánikot és félelmet is, nyugtató hatása miatt pedig segíti és pihentetőbbé teszi az alvást is.

További cikkek

Csirke souvlaki tzatzikivel

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X