Ismerkedjünk meg a borsmentával!

A borsmenta (Mentha × piperita) az árvacsalánfélék családjába tartozik, és azon belül a menta nemzetségbe. Őshonos Európában és a Közel-Keleten, és manapság megterem a világ sok más részén, beleértve többek között az Egyesült Államokat, Ausztráliát és Új-Zélandot. Első példányára 1696-ban, Angliában, Mitcham közelében bukkantak egy mentamezőn. Ezek az aromás növények inkább a párás és nedves területeken nőnek. A növénynek a levelei az elsődleges részei, amelyeket felhasználhatóak az illóolaj készítéséhez. A friss növény 0,20-0,25% illóolajat tartalmaz, ennek fő  alkotórésze mentolt (45-60%-ban), de tartalmaz mentont, limonént és különféle egyéb savakat, vegyületeket és antioxidánsokat is.

Valószínűleg a vízi menta és a fodormenta fajok hibridje, melynek nevében a „bors” szó a növénye erős, borsos ízére utal, míg a „menta” görög nimfa, Menthe nevéből ered.

A növény lágy szárú, évelő, ami 40–90 cm magasra nő meg. Levelei rövid nyelűek, lemezük lándzsa vagy nyújtott ellipszis alakú, fűrészes szélű, felszíne sötétzöld, fonáka világosabb zöld. Gyakran a levélerezet, vagy a levél egy része antociántól ibolyás színű. A pallesens formán nem mutatkoznak elszíneződések a száron. Virágai lila színűek, július és szeptember között nyílnak.

Magyarországon ismert, elterjedt mint teanövény. Használata igen egészséges, enyhíti a fejfájást, a migrént és más stressz okozta tüneteket. Az agy szűkült ereinek megemelésével elősegíti a pihenést, és csökkenti a fejfájás súlyosságát. Hatékony a rossz étrend által okozott fejfájások ellen is. Nemcsak a borsmentalevél tea, hanem a borsmentaolaj aromája is segít a fejfájás enyhítésében. Hozzájárulhat a gyomor egészségének fenntartásához is, lehetővé téve a lazítást és a pihenést, valamint a stressz mellőzését. A borsmenta az egyik az emésztést segítő gyógynövények közül, amelyeket fogyókúra kiegészítésére is használnak. Különféle emésztési és gyomor-rendellenességek kezelésére is alkalmazható, többek között csökkentheti a gyomorgyulladással kapcsolatos görcsök, puffadás és emésztési zavarok fájdalmait. Hozzájárul az alvás javításához is: koffeinmentes, így a rossz éjszakáktól szenvedők előszeretettel ihatják ezt a pihentető teát lefekvés előtt. Elősegíti a stabil alvást, és izomlazítóként is szolgál.

További cikkek

Sajnos nem tudunk kapcsolódó cikkeket mutatni, de keress bátran Téged érdeklő témákat!

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X