Ismerkedjünk meg a cickafarkkal!

Az orvosi cickafark (Achillea millefolium), egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű vagy a cickoró néven is ismert virágos növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az északi féltekén (Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában) endemikus, mind a nedves, mind a száraz területek, például rétek, mezők és part menti területek gyakori faja.

Hosszú ideig elsősorban gyomnövényként tartották számon, bár gyógyító hatását már az ókorban is felfedezni vélték, sebek fertőtlenítéséhez használták. Latin nevének első fele Achilles nevéhez fűződik, aki állítólag seregével együtt magával vitte ezt a növényt a csatákba, hogy sebeiket kezelni tudják vele. Nevének második felét tollszerű levelei miatt kapta. Ausztráliába már állati takarmányként került betelepítésre.

Lágyszárú, évelő növény bokros növésű, évszaktól függően átlagosan 30-40 cm nagyságú, de 70-100 cm magasra is megnőhet. Több szárról is eredhet, ezeken szőrös, sötétzöld, lándzsás levelei egyenletesen oszlanak el. Sugárvirágai lehetnek fehérek, barack- és rózsaszínűek is, egy fészekben általában 39 virág helyezkedik el, ebből fejlődnek a cickafark kaszattermései. Elsősorban júliusban és augusztusban virágzik. A virágok erős, édes, a krizantémra emlékeztető illata van, ennek köszönhetően sokféle rovar szívesen segít annak beporzásában. Késő ősszel visszahúzódik és a tavaszi kihajtásig lombtalan állapotban van. Jól tűri a hideget, a hazánkban előforduló fagyokat is képes átvészelni. Szinte bármilyen talajban megmarad, melynek jó vízelvezetése van, azonban az árnyékos és félárnyékos helyek nem tesznek jót neki, közvetlen napfényre van szüksége. Híresen jól tűri a szárazságot is.

Közismert növény a gyógyászatban, ehhez azonban csak a fehér virágzatú cickafarkot használják. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, görcsoldó és emésztésjavító is, teát, borogatást és fürdőt is készítenek belőle. Vérzéscsillapító hatása miatt a nők gyógynövényeként is szokták emlegetni. Jótékony hatásait azonban nemcsak az emberek, de az állatok is felfedezték. Több üregbe fészkelő madár is cickafarkfűvel béleli ki fészkét, ez egyes kutatások szerint csökkenti a paraziták elterjedésének esélyét.

További cikkek

Egy vállalat, amely sosem habozik segíteni!

2020-ban elindult a dōTERRA #EngageInGood kampánya. Az Engage In Good egy mozgalom, amely lehetőség teremt, hogy az emberek távolról is segítsenek egymásnak. Ugyanezen év márciusában …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X