Ismerkedjünk meg a ciprussal! 

2020 aug 19

A ciprus (Cupressus) a ciprusfélék családjának névadó nemzetsége, húsznál több tűlevelű fa és cserje tartozik ide. Már az ókorban is kedvelt és értékes alapanyag volt, a hajóépítés mellett a vallási kultuszban is kiemelt szerepet kapott: gyakran készültek belőle bálványok, illetve az egyiptomiak a múmiák koporsóit ebből faragták. A fát elpusztíthatatlannak és örökkévalónak tartották, akárcsak a Napot. Valószínűleg innen ered a neve is, ami a latin cypressusból származik, ez azonban valószínűleg a görög kyparissos latinizációja, ti. Küprarisszosz antik mitológiai alak, a Napistenek egyike volt.

A legtöbb faja a meleg, mérsékelt égövben érzi jól magát, így főleg az Egyenlítőtől északra élnek, Észak-Amerika nyugati részében (Oregontól Mexikóig), Ázsiában (leginkább Kína és a Himalája nyugatabbi részei) és a Földközi-tenger térségében, de csak a szubmediterrán éghajlati öv kezdetéig. Mivel a növények kifejezetten fagyérzékenyek, így csak a melegebb teleket élik túl, Magyarországon emiatt csak a déli határvidéken találkozni velük.

A nemzetségbe tartozó minden növény örökzöld. Egyes fajai csak cserjék, mások közepes vagy nagyobb termetűek, akár 30 méterre is megnőnek. A kérgük általában narancs-vörösbarna színű, vastag és szálas, gyakran repedezik; más fajoké négyzetesen törik. A legtöbb hajtása térben rendszertelenül csavarodik, felfelé törve ágazódik, a sötétzöld levelek vége többnyire tompa, amelyek gyakran pikkelylevelek és sokszor keresztben átellenesen állnak. Az illóolajat ezekből a leveles hajtásokból nyerik ki, desztillációval. Virágaik általában egyivarúak, vagyis külön van porzós és termős viráguk. A legtöbb ismert fajon tobozok is találhatók, ezekben fejlődnek a magkezdemények (pikkelyenként 1−20 kezdemény), a tobozok pikkelyei pajzsszerűen kiszélesednek, elfásodnak.

A fa dísznövényként a kertek éke lehet.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a fekete borssal!

Ismerkedjünk meg a fekete borssal!

Valószínűleg alig akad olyan háztartás az országban, ahol ne lenne megtalálható legalább egy zacskónyi fekete bors (Piper nigrum). A legcsípősebb borsfajtaként számon tartott növény a pirospaprika után a legnagyobb mennyiségben használt fűszer a magyar konyhában, akár...

bővebben
Ismerkedjünk meg a vetiverrel!

Ismerkedjünk meg a vetiverrel!

A khus-khus névre is hallgató ázsiai fűféle, a vetiver (Vetiveria zizanoides) a perjefélék családjába tartozik. Morfológiai jellemzőit tekintve nagyon hasonló a citromfűhöz, és az itthon is termő citronellához. A vetivert legalább 2000 éve ismeri az emberiség, már a...

bővebben
Ismerkedjünk meg a fahéjjal és a kassziával!

Ismerkedjünk meg a fahéjjal és a kassziával!

A fahéj (Cinnamomum zeylanicum) a Cinnamomum nemzetség számos fafajának belső kérgéből nyert fűszer, ténylegesen fa-héj, melyet főként aromás fűszerként és ízesítő adalékként használnak a világ legkülönfélébb konyháiban. Lélekápoló illata és íze illóolajából és...

bővebben
>