Ismerkedjünk meg a ciprussal! 

A ciprus (Cupressus) a ciprusfélék családjának névadó nemzetsége, húsznál több tűlevelű fa és cserje tartozik ide. Már az ókorban is kedvelt és értékes alapanyag volt, a hajóépítés mellett a vallási kultuszban is kiemelt szerepet kapott: gyakran készültek belőle bálványok, illetve az egyiptomiak a múmiák koporsóit ebből faragták. A fát elpusztíthatatlannak és örökkévalónak tartották, akárcsak a Napot. Valószínűleg innen ered a neve is, ami a latin cypressusból származik, ez azonban valószínűleg a görög kyparissos latinizációja, ti. Küprarisszosz antik mitológiai alak, a Napistenek egyike volt.

A legtöbb faja a meleg, mérsékelt égövben érzi jól magát, így főleg az Egyenlítőtől északra élnek, Észak-Amerika nyugati részében (Oregontól Mexikóig), Ázsiában (leginkább Kína és a Himalája nyugatabbi részei) és a Földközi-tenger térségében, de csak a szubmediterrán éghajlati öv kezdetéig. Mivel a növények kifejezetten fagyérzékenyek, így csak a melegebb teleket élik túl, Magyarországon emiatt csak a déli határvidéken találkozni velük.

A nemzetségbe tartozó minden növény örökzöld. Egyes fajai csak cserjék, mások közepes vagy nagyobb termetűek, akár 30 méterre is megnőnek. A kérgük általában narancs-vörösbarna színű, vastag és szálas, gyakran repedezik; más fajoké négyzetesen törik. A legtöbb hajtása térben rendszertelenül csavarodik, felfelé törve ágazódik, a sötétzöld levelek vége többnyire tompa, amelyek gyakran pikkelylevelek és sokszor keresztben átellenesen állnak. Az illóolajat ezekből a leveles hajtásokból nyerik ki, desztillációval. Virágaik általában egyivarúak, vagyis külön van porzós és termős viráguk. A legtöbb ismert fajon tobozok is találhatók, ezekben fejlődnek a magkezdemények (pikkelyenként 1−20 kezdemény), a tobozok pikkelyei pajzsszerűen kiszélesednek, elfásodnak.

A fa dísznövényként a kertek éke lehet.

További cikkek

Sajnos nem tudunk kapcsolódó cikkeket mutatni, de keress bátran Téged érdeklő témákat!

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X