Ismerkedjünk meg a citromfűvel!

A magyar nyelvben az orvosi citromfűvel (Melissa officinalis) gyakran összekevert növény, az indiai citromfű (Cymbopogon) a pázsitfűfélék családjába tartozik, mintegy 55 faja ismert. Indiában őshonos, itt érzi magát legjobban a fény- és melegigénye miatt, illetve általában megfelelő számára a laza szerkezetű talaj is. Emellett Ázsia-szerte és az Amerikai Egyesült Államokban (főleg Floridában) is termesztik.

Neve a görög kymbe („hajó”, „csónak”) és a pogon („szakáll”) szavakból származik, utalva rá, hogy a legtöbb faj esetében az apró szálakkal borított (vö. szőrös) levelek a csónak formájú buroklevelekből bújnak elő.

Évelő fűféle, mely akár 2−2,5 méter magasra is megnőhet, alapszára bíbor színben pompázik, erőteljesen rostos. Alsó része leginkább a zöldhagymáéhoz hasonlítható. Lándzsaszerű, hosszú és vékony levelei citrom illatúak, díszfüvekhez hasonló megjelenést kölcsönöznek és élénkzöld színűek. Tápanyagokban gazdagok, a vitaminok közül az A és a C kiemelt forrásai, emellett magnézium, folsav, cink, kálium és kálcium is található bennük. Az ázsiai konyhában ezért és finom íze miatt is kedvelt alapanyag, a fűszerezés mellett teaként is fogyasztják gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatása miatt. Parfümként is szívesen használják, olaja pedig rovarriasztó is egyben. Magát a növényt az erózió csökkentésére és talajtakarás biztosítására is alkalmazzák.

További cikkek

Mézes-gyömbéres limonádé

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X