Ismerkedjünk meg a citromfűvel!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.4.8″ custom_padding=”||0px|||” hover_enabled=”0″]

A magyar nyelvben az orvosi citromfűvel (Melissa officinalis) gyakran összekevert növény, az indiai citromfű (Cymbopogon) a pázsitfűfélék családjába tartozik, mintegy 55 faja ismert. Indiában őshonos, itt érzi magát legjobban a fény- és melegigénye miatt, illetve általában megfelelő számára a laza szerkezetű talaj is. Emellett Ázsia-szerte és az Amerikai Egyesült Államokban (főleg Floridában) is termesztik.

Neve a görög kymbe („hajó”, „csónak”) és a pogon („szakáll”) szavakból származik, utalva rá, hogy a legtöbb faj esetében az apró szálakkal borított (vö. szőrös) levelek a csónak formájú buroklevelekből bújnak elő.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/07/cymbopogon-272641_960_720.jpg” title_text=”citromfű” _builder_version=”4.4.8″ hover_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.4.8″ hover_enabled=”0″]

Évelő fűféle, mely akár 2−2,5 méter magasra is megnőhet, alapszára bíbor színben pompázik, erőteljesen rostos. Alsó része leginkább a zöldhagymáéhoz hasonlítható. Lándzsaszerű, hosszú és vékony levelei citrom illatúak, díszfüvekhez hasonló megjelenést kölcsönöznek és élénkzöld színűek. Tápanyagokban gazdagok, a vitaminok közül az A és a C kiemelt forrásai, emellett magnézium, folsav, cink, kálium és kálcium is található bennük. Az ázsiai konyhában ezért és finom íze miatt is kedvelt alapanyag, a fűszerezés mellett teaként is fogyasztják gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatása miatt. Parfümként is szívesen használják, olaja pedig rovarriasztó is egyben. Magát a növényt az erózió csökkentésére és talajtakarás biztosítására is alkalmazzák.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Ismerkedjünk meg a cickafarkkal!

Az orvosi cickafark (Achillea millefolium), egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű vagy a cickoró néven is ismert virágos növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az északi féltekén (Ázsiában, Európában …

BŐVEBBEN →

Zöldcitromos reggeli joghurt

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Emelkedj a dōTERRAval!

Hogy miért rajongunk a dōTERRAért? Mert mindig felemel! https://www.youtube.com/watch?v=H3utbHyIMlQ

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X