Ismerkedjünk meg a citrommal!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.4.8″ custom_padding=”||0px|||”]

A közönséges citrom (citrus limon) a citrusformákhoz tartozik, a Citrus nemzetség egyik legismertebb növényfaja.

Szülőhazájára vonatkozóan pontos ismereteink nincsenek, a genomikai vizsgálatokból annyit tudunk, hogy a ma ismert citrom hibrid a keserűnarancs és az ősi citrom között. A legvalószínűbb feltételezés szerint az Észak-Indiában csúcsosodó kasmíri hegyekben (a Nagy-Himalája és a Pir Panjal vonulatai között) őshonos, innen indulhatott hódító útjára kb. 3000 évvel ezelőtt Kínába, ahol a limung nevet kapta utalva arra, hogy citrusféle.

Korai forrásokból tudjuk, hogy Mezopotámiában is ismerték, és a héber törzsek valószínűleg itt lesték el a termesztés fortélyait a babiloni fogságuk ideje alatt. Időszámításunk után a 2. században, az ókori Róma idejében érkezhetett Európába, ekkor azonban még nem terjedt el, erre egészen a 700-as évekig várni kellett.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/06/8362195356_2ffb22ef59_o.jpg” title_text=”lemon” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.4.8″]

Virágzása a 10. századi arab növénykultúrában indul, ők már dísznövényként is használták az iszlám kertekben, illetve fogyasztották is a növényt. A következő 150 évben elterjedt a mediterrán térségben is. A tengerentúlra Kolumbusz Kristóf juttatta el, 1493-as, 2. amerikai utazása során, a spanyol hódítók Floridában ültettek először citromfát.

Igazán értékessé azután vált, miután a 17. században az orvosok felvetették, hogy a citromlé gyógyítja a skorbutot. Ezt James Lind hajósebész 1747-es kísérlete igazolta is, a hosszú tengeri úton a skorbutos betegek meggyógyultak a citrom és a narancs fogyasztásától. Éppen ezért a század végén a Brit Királyi Haditengerészet minden tagjának napi szinten kötelezővé tették a citromlé fogyasztását.

Ma Flordia mellett Kalifornia, Ausztrália és Dél-Afrika is vezető citromtermesztő, de szép számmal találni ültetvényeket Olaszország, Spanyolország, Görögország, Törökország, Ciprus és Libanon térségében is.

A citromfa egész évben terem, kis termetű, maximum 5 méteresre nő meg. Már 7 fokon is jól érzi magát, így a mérsékelt éghajlatokon is megél. Viszonylag kevés gondozást igényel, csak a túlzsúfolt ágakat metszik időnként, illetve a magas ágakat visszavágják a bokros növés ösztönzésére.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/06/lemons-4755382_1920.jpg” title_text=”lemons” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.4.8″]

Ágai tövisekkel borítottak, levelei élénk zöldek. Fehér virágai folyamatosan illatoznak. Termése világos sárgászöld, tojásdad alakú, a végén csúcsosodik. A lédús gyümölcshúsban a termés közepében vannak magvai. Érett formájában az egyik legjobb méregtelenítő gyümölcs, így azonban viszonylag ritkán hozzáférhető hazánkban (többnyire éretlenül szedik le ugyanis, és utazás közben serkentik az érést különböző vegyületekkel). 

A gyümölcs felhasználása sokrétű. A fermentációs folyamatok kialakulása előtt elsődleges citromsavforrás volt, ma is sokan használják takarítószerként és kozmetikai célokra a természetesebb módszereket kedvelők közül. Héjából fűszer vagy kandírozva édesség készül. Kiváló alapanyag a különböző ételek és italok ízesítéséhez, magában is fogyasztható. A gyermekek is szeretik, ugyanis leve felhasználható titkos íráshoz is, a vele leírt szavak csak hő hatására bukkannak elő.

A citromfa egész évben terem, kis termetű, maximum 5 méteresre nő meg. Már 7 fokon is jól érzi magát, így a mérsékelt éghajlatokon is megél. Viszonylag kevés gondozást igényel, csak a túlzsúfolt ágakat metszik időnként, illetve a magas ágakat visszavágják a bokros növés ösztönzésére.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Ismerkedjünk meg a fodormentával!

Fodormenta, zöldmenta, kerti menta vagy köményes menta: ezek mind ugyanazon gyógynövényt (Mentha spicata) takarják, mely az árvacsalánfélék családjába tartozik. Európában és Dél-Ázsiában endemikus, könnyű termesztési …

BŐVEBBEN →

Készítsünk levendulás testradírt!

Télen is kötelező a sima, ragyogó bőr! Ez a levendulás sóradír segít felélénkíteni a télen kiszáradt bőr, és visszahozza fényes, fiatalos megjelenését. Hozzávalók: 440 gramm …

BŐVEBBEN →

Mit jelent Wellness Tanácsadónak lenni a dōTERRAnál?

Mit jelent Wellness Tanácsadónak lenni a dōTERRAnál? Egészséges életet, barátságot és pozitív befolyást a körülöttünk lévők életére. https://www.youtube.com/watch?v=mJm8pvlnRMg

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top