Ismerkedjünk meg a copaibával!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ custom_padding=”||0px|||” hover_enabled=”0″]

A copaiba fák a Copaifera nemzethez tartoznak, nemzetüket először 1638-ban írta le Marcgraf és Piso, bár a részletesebb tanulmányozásra még több mint 100 évet várni kellett: Carl von Linné (svéd botanikus) 1764-es Species Plantarum című munkájában ismertette a nemzetség tagjait. Ma több mint 70 copaifera faj található a világon, a legnagyobb biodiverzitás Brazíliában lelhető fel, itt 26 különböző faja él meg.

A copiaba elnevezés valószínűleg a Tupi-Guarani-ból származik, és az őslakos népek által használt copaíva és a copahu kifejezésekből származik (ezek a fa olajtároló képességére vonatkoznak). A brazil gyarmatosítás során készített 16. századi feljegyzések szerint a copaibaolaj az őslakosok körében gyulladásgátló, valamint ezoterikus célokra, például afrodiziákumként és fogamzásgátlóként is széles körben alkalmazott volt.

A nemzetség leggyakoribb faja a Copaifera reticulata, az összes fa mintegy 70%-át ez teszi ki, a copaibaolaj előállítása is ebből történik. A copaiba Afrikában, illetve Észak- és Dél-Amerikában, elsősorban Bolíviában, Brazíliában és Peruban őshonos fa. A hüvelyesek családjába tartozik, olajának jótékony hatása évszázadok óta ismert.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/08/2800439028_52dea60eef_b.jpg” title_text=”copaiba” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ custom_padding=”||0px|||” hover_enabled=”0″]

Örökzöld, hatalmas termetű növény, már egészen fiatalon 30−45 méter magasra nő, zöld levelekből álló lombkoronája pedig hengerded alakú, és akár 30 méterre is elágazik. Szerencsére számtalan példánya él a világban, mivel az esőerdők védelmének elősegítése érdekében több ezer cserjét ültettek el, illetve az ökoszisztéma fontos résztvevőinek szánják őket például a kolumbiai Sacred Seeds Botanikus Kertben, az Orinoco folyó medencéjének helyreállítási projektjeiben is.

A fákból az olajat a fa elpusztítása és megrongálása nélkül nyerik ki, mivel nem a magokat vagy a gyümölcsöt használják a készítéshez, hanem a fa törzséből kinyert gyantából, vízgőzdesztillációval készül el a különleges olaj.

Az olaj széles körben használható kozmetikai termékekben, szappanokban, parfümökben és önmagában is, hiszen az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő illólaj a béta-kariofillén-tartalma miatt (sérülés vagy irritáció esetén segíti a test természetes immunválaszát), ezt kutatások is igazolják. Gyantáját az Amerikai Egyesült Államokban hivatalosan is jóváhagyták élelmiszer-adalékanyagként, kis mennyiségben használják aromaként élelmiszerekben.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Föld napja a dōTERRAval!

A dōTERRA úgy véli, hogy mindannyian felelősek vagyunk a Földért. A cég elkötelezett a természetvédelem, a helyreállítás, a közösségfejlesztés és a fenntarthatóság mellett. A dōTERRA …

BŐVEBBEN →

Ismerkedjünk meg a citronellával!

A perjefélék családjába tartozó növény, a jávai citronella (Cymbopogon winterianus) megjelenésében leginkább a póréhagymához hasonlít, az illata azonban szerencsére nem arra hajaz. Levelei erős citromillatot …

BŐVEBBEN →

Ismerkedjünk meg a cickafarkkal!

Az orvosi cickafark (Achillea millefolium), egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű vagy a cickoró néven is ismert virágos növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az északi féltekén (Ázsiában, Európában …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X