Ismerkedjünk meg a copaibával!

2020 aug 26

A copaiba fák a Copaifera nemzethez tartoznak, nemzetüket először 1638-ban írta le Marcgraf és Piso, bár a részletesebb tanulmányozásra még több mint 100 évet várni kellett: Carl von Linné (svéd botanikus) 1764-es Species Plantarum című munkájában ismertette a nemzetség tagjait. Ma több mint 70 copaifera faj található a világon, a legnagyobb biodiverzitás Brazíliában lelhető fel, itt 26 különböző faja él meg.

A copiaba elnevezés valószínűleg a Tupi-Guarani-ból származik, és az őslakos népek által használt copaíva és a copahu kifejezésekből származik (ezek a fa olajtároló képességére vonatkoznak). A brazil gyarmatosítás során készített 16. századi feljegyzések szerint a copaibaolaj az őslakosok körében gyulladásgátló, valamint ezoterikus célokra, például afrodiziákumként és fogamzásgátlóként is széles körben alkalmazott volt.

A nemzetség leggyakoribb faja a Copaifera reticulata, az összes fa mintegy 70%-át ez teszi ki, a copaibaolaj előállítása is ebből történik. A copaiba Afrikában, illetve Észak- és Dél-Amerikában, elsősorban Bolíviában, Brazíliában és Peruban őshonos fa. A hüvelyesek családjába tartozik, olajának jótékony hatása évszázadok óta ismert.

Örökzöld, hatalmas termetű növény, már egészen fiatalon 30−45 méter magasra nő, zöld levelekből álló lombkoronája pedig hengerded alakú, és akár 30 méterre is elágazik. Szerencsére számtalan példánya él a világban, mivel az esőerdők védelmének elősegítése érdekében több ezer cserjét ültettek el, illetve az ökoszisztéma fontos résztvevőinek szánják őket például a kolumbiai Sacred Seeds Botanikus Kertben, az Orinoco folyó medencéjének helyreállítási projektjeiben is.

A fákból az olajat a fa elpusztítása és megrongálása nélkül nyerik ki, mivel nem a magokat vagy a gyümölcsöt használják a készítéshez, hanem a fa törzséből kinyert gyantából, vízgőzdesztillációval készül el a különleges olaj.

Az olaj széles körben használható kozmetikai termékekben, szappanokban, parfümökben és önmagában is, hiszen az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő illólaj a béta-kariofillén-tartalma miatt (sérülés vagy irritáció esetén segíti a test természetes immunválaszát), ezt kutatások is igazolják. Gyantáját az Amerikai Egyesült Államokban hivatalosan is jóváhagyták élelmiszer-adalékanyagként, kis mennyiségben használják aromaként élelmiszerekben.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a muskátlival!

Ismerkedjünk meg a muskátlival!

A ma már világszerte termesztett növény, az illatozó muskátli (Pelargonium graveolens) a Dél-afrikai Köztársaságból indult világhódító útjára. Őshazája főként az ország északi és a délnyugati tájai, illetve Mozambik és Zimbabwe. Európába a 18. században került....

bővebben
Ismerkedjünk meg a fekete borssal!

Ismerkedjünk meg a fekete borssal!

Valószínűleg alig akad olyan háztartás az országban, ahol ne lenne megtalálható legalább egy zacskónyi fekete bors (Piper nigrum). A legcsípősebb borsfajtaként számon tartott növény a pirospaprika után a legnagyobb mennyiségben használt fűszer a magyar konyhában, akár...

bővebben
Ismerkedjünk meg a vetiverrel!

Ismerkedjünk meg a vetiverrel!

A khus-khus névre is hallgató ázsiai fűféle, a vetiver (Vetiveria zizanoides) a perjefélék családjába tartozik. Morfológiai jellemzőit tekintve nagyon hasonló a citromfűhöz, és az itthon is termő citronellához. A vetivert legalább 2000 éve ismeri az emberiség, már a...

bővebben
>