Ismerkedjünk meg a fekete borssal!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.6.1″ custom_padding=”||0px|||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Valószínűleg alig akad olyan háztartás az országban, ahol ne lenne megtalálható legalább egy zacskónyi fekete bors (Piper nigrum). A legcsípősebb borsfajtaként számon tartott növény a pirospaprika után a legnagyobb mennyiségben használt fűszer a magyar konyhában, akár egészben, frissen, törve vagy őrölve.  Jellegzetes illata és csípős íze a benne található piperin alkaloidnak köszönhető.

Az Indokínai-félszigetről származó félcserje termése már az ókorban is kedvelt volt, bár ekkor még csak a tehetősebb réteg engedhette meg magának ritkasága miatt. Meglepő, de a fekete aranyként emlegetett különlegességet a mumifikációs rituálék során is használták, II. Ramszesz fáraó orrlyukaiba is ezt helyezték. Ma Ázsiából, Afrikából és Dél-Amerikából importálják a világ más tájaira; a legnagyobb termelő Vietnam, a világ termésének mintegy 34%-a onnan származik.

Neve az óangol pipor, a latin piper gyökereként a szanszkrit pippali szóból ered, jelentése hosszú bors.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/10/pepper-3914936_1280.jpg” title_text=”pepper” _builder_version=”4.6.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.6.1″ custom_padding=”||0px|||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Szerves anyagokban gazdag talajban érzi jól magát, az árnyékot, a szárazságot és a pangó vizet rosszul viseli. Évelő növény, élettartama 20 év is lehet. Ez idő alatt több tíz méternyi liánszerű ágai szétszélednek, és akár 4 méter magasra is felkúsznak a fák törzsére, a termesztett ültetvényeken pedig az oszlopokra, így nyernek elegendő napfényt.  Az 5-10 cm hosszú, 3-6 cm széles szív alakú levelek váltakozva helyezkednek el. A függő tüskéken termelődő virágai aprók, alig 4-8 cm hosszúak, karcsú füzérben pompáznak. Termése fürtös, csonthéjas.

Az általunk ismert forma elnyeréséhez a kifejlődött, de még éretlen állapotban levő cserje szemeit szedik le, majd hagyják a napon kiszárítani, így nyeri el a sötét, feketébe hajló színét. Érdekesség, hogy a zöld, a rózsaszín és a fehér bors is ugyanazon a növényen terem meg. A bogyók színe és íze csak attól függ, hogy mennyire éretten szüretelték le őket, illetve hogy ezután milyen módon dolgozzák fel őket. A fehér borsot például tengervízben áztatják szárítás előtt.

A természetgyógyászok előszeretettel használják termését a reuma- és pajzsmirigyproblémák kezelésére, illetve a renyhe emésztés serkentésére, görcsoldásra.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Ismerkedjünk meg a fodormentával!

Fodormenta, zöldmenta, kerti menta vagy köményes menta: ezek mind ugyanazon gyógynövényt (Mentha spicata) takarják, mely az árvacsalánfélék családjába tartozik. Európában és Dél-Ázsiában endemikus, könnyű termesztési …

BŐVEBBEN →

Készítsünk levendulás testradírt!

Télen is kötelező a sima, ragyogó bőr! Ez a levendulás sóradír segít felélénkíteni a télen kiszáradt bőr, és visszahozza fényes, fiatalos megjelenését. Hozzávalók: 440 gramm …

BŐVEBBEN →

Mit jelent Wellness Tanácsadónak lenni a dōTERRAnál?

Mit jelent Wellness Tanácsadónak lenni a dōTERRAnál? Egészséges életet, barátságot és pozitív befolyást a körülöttünk lévők életére. https://www.youtube.com/watch?v=mJm8pvlnRMg

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top