Ismerkedjünk meg a fekete borssal!

2020 okt 12

Valószínűleg alig akad olyan háztartás az országban, ahol ne lenne megtalálható legalább egy zacskónyi fekete bors (Piper nigrum). A legcsípősebb borsfajtaként számon tartott növény a pirospaprika után a legnagyobb mennyiségben használt fűszer a magyar konyhában, akár egészben, frissen, törve vagy őrölve.  Jellegzetes illata és csípős íze a benne található piperin alkaloidnak köszönhető.

Az Indokínai-félszigetről származó félcserje termése már az ókorban is kedvelt volt, bár ekkor még csak a tehetősebb réteg engedhette meg magának ritkasága miatt. Meglepő, de a fekete aranyként emlegetett különlegességet a mumifikációs rituálék során is használták, II. Ramszesz fáraó orrlyukaiba is ezt helyezték. Ma Ázsiából, Afrikából és Dél-Amerikából importálják a világ más tájaira; a legnagyobb termelő Vietnam, a világ termésének mintegy 34%-a onnan származik.

Neve az óangol pipor, a latin piper gyökereként a szanszkrit pippali szóból ered, jelentése hosszú bors.

Szerves anyagokban gazdag talajban érzi jól magát, az árnyékot, a szárazságot és a pangó vizet rosszul viseli. Évelő növény, élettartama 20 év is lehet. Ez idő alatt több tíz méternyi liánszerű ágai szétszélednek, és akár 4 méter magasra is felkúsznak a fák törzsére, a termesztett ültetvényeken pedig az oszlopokra, így nyernek elegendő napfényt.  Az 5-10 cm hosszú, 3-6 cm széles szív alakú levelek váltakozva helyezkednek el. A függő tüskéken termelődő virágai aprók, alig 4-8 cm hosszúak, karcsú füzérben pompáznak. Termése fürtös, csonthéjas.

Az általunk ismert forma elnyeréséhez a kifejlődött, de még éretlen állapotban levő cserje szemeit szedik le, majd hagyják a napon kiszárítani, így nyeri el a sötét, feketébe hajló színét. Érdekesség, hogy a zöld, a rózsaszín és a fehér bors is ugyanazon a növényen terem meg. A bogyók színe és íze csak attól függ, hogy mennyire éretten szüretelték le őket, illetve hogy ezután milyen módon dolgozzák fel őket. A fehér borsot például tengervízben áztatják szárítás előtt.

A természetgyógyászok előszeretettel használják termését a reuma- és pajzsmirigyproblémák kezelésére, illetve a renyhe emésztés serkentésére, görcsoldásra.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a vetiverrel!

Ismerkedjünk meg a vetiverrel!

A khus-khus névre is hallgató ázsiai fűféle, a vetiver (Vetiveria zizanoides) a perjefélék családjába tartozik. Morfológiai jellemzőit tekintve nagyon hasonló a citromfűhöz, és az itthon is termő citronellához. A vetivert legalább 2000 éve ismeri az emberiség, már a...

bővebben
Ismerkedjünk meg a fahéjjal és a kassziával!

Ismerkedjünk meg a fahéjjal és a kassziával!

A fahéj (Cinnamomum zeylanicum) a Cinnamomum nemzetség számos fafajának belső kérgéből nyert fűszer, ténylegesen fa-héj, melyet főként aromás fűszerként és ízesítő adalékként használnak a világ legkülönfélébb konyháiban. Lélekápoló illata és íze illóolajából és...

bővebben
Ismerkedjünk meg a duglászfenyővel!

Ismerkedjünk meg a duglászfenyővel!

A fenyőfélék családjának legismertebb tagjára, az amerikai Douglas-fenyőre (Pseudotsuga menziesii) többnyire csak duglászfenyőként hivatkoznak. Nevét David Douglas skót botanikus után kapta. A 18. században élt kutató fedezte fel először Kanadában a fajt, neki...

bővebben
>