Ismerkedjünk meg a grépfrúttal!

A citrancsként is ismert grépfrút (Citrus x paradis) a pomelo és a narancs hibridje, előbbihez azonban közelebb áll. A legfiatalabb citrusféleként tartják számon, csak az 1750-es években fedezték fel Barbadoson.

Grapefruitnak John Lunan jamaikai botanikus nevezte el 1814-ben megjelent művében, a Hortus Jamaicanensus-ban, mert a gyümölcsök szőlőszerű fürtökben nőnek. Floridába alig 10 évvel később került, Odet Philippe gróf által. Akkora sikert aratott, hogy napjainkban már világszerte termesztik a trópusi éghajlatokon, de előfordul az északabbra fekvő Floridában és Izraelben is, ahol az időnként hideg hőmérséklet ellenére is a világ exportjának legnagyobb részét állítják elő.

Az örökzöld grépfrútfa általában 5-6 méter magasra nő, extrém esetekben azonban magassága elérheti a 15 métert is. Sűrű lombozatát ezernyi vékony levél alkotja, melyek fényesek, sötétzöldek és maximum 15 cm hosszúak. Négyszirmú fehér virágaiból fejlődnek ki később lapos, gömbalakú gyümölcsei, ezek 10-15 cm átmérőjűek. Héjuk pirosas sárga, terméshúsuk is rózsaszín vagy piros, magjuk tojásdad. Gyümölcshúsának színe alapján megkülönböztetik a vörös, fehér és rózsaszín fajtákat.

Íze kissé fanyar és kesernyés. Mint szinte minden trópusi növénynek, víz-, fény-, hőmérséklet- és páratartalom-igénye is magas, illetve fontos számára a tápanyagban gazdag talaj. Szereti a tűző napsütést is. Kártevői a gyümölcslegyek, melyek még napjainkban is milliós károkat okoznak a grépfrút termésben Észak- és Közép-Amerikában.

Különleges, savanykás íze miatt kevesebben szeretik nyers gyümölcsként, de a gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, limonádék, teák ízesítőjeként kelendő. Szintén a gyümölcséből lekvárokat és dzsemeket is készítenek, kifacsart levét italként értékesítik. Magjai kivonatából értékes olajat sajtolnak ki, amely baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik. Manapság különösen népszerűvé váltak, a természetesebb vonalba tartozó fertőtlenítőszerekhez keverve használják. A jövőben valószínűleg közkedvelt alapanyaga lehet a különböző mesterségesebb fertőtlenítőknek is, hiszen nincs környezetkárosító hatása természetes mivolta miatt.

További cikkek

Sajnos nem tudunk kapcsolódó cikkeket mutatni, de keress bátran Téged érdeklő témákat!

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X