Ismerkedjünk meg a gyömbérrel!

A gyömbérfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény ismeretes közönséges gyömbér (Zingiber officinale) vagy fűszergyömbér néven is.

Eredetileg Dél-Ázsiából származik, Konfuciusz írásaiból tudjuk, hogy Kínában már az időszámításunk előtt hat évszázaddal is használták. A középkori fűszerkereskedelemben is fontos szerepet játszott, az egyik elsőként exportált ázsiai fűszerként tartjuk számon. Annyira értékesnek gondolták, hogy a 14. századi Angliában egy font gyömbér annyiba került, mint egy juh. A 16. században már Amerikából is hozzáférhető volt. Ma is ott, valamint Dél-Ázsia és Nyugat-Afrika vidékein termesztik, a legnagyobb gyömbértermelő a világon India. 2018-ban 2,8 millió tonna előállításával a világ keresletének 32%-át kielégítették, maguk mögé utasítva Kínát és Nigériát.

A gyömbér szó az óangolból származik, de latin-görög és közép-indiai közvetítéssel visszavezethető egészen a srngaveram szanszkrit szóig, amely valószínűleg gyökeret jelentett.

Az általunk ismert, háziasított formája a természetben nem fordul elő, csak a termesztett növényekkel találkozni. Lágyszárú, évelő növény, mely körülbelül 1 méter magasra nő. Megvastagodott földalatti szárából növeszti halványzöld, lándzsaszerű leveleit. Virágai különböző alakzatúak és feltűnően színesek, emiatt gyakran látni szobanövényként is. A tápanyagban gazdag földet kedveli és a meleg, párás levegőt, 25°C alatt ki sem csírázik, 12°C alatt pedig leáll a fejlődése.

Dél-Ázsiában leveleit felhasználják szőnyegek szövésére is, korábban leginkább vallási rituálékhoz alkalmazták, melyek során gyógyításra és a szellemektől való védelem megteremtésére használták, vagy hajókat áldottak meg vele.

A csípős, kesernyés, jellegzetes illatú fűszer a gyöktörzsből készül. Levesekhez, főzelékekhez, mártásokhoz, alkoholokhoz és süteményekhez egyaránt használják, nem csak az indiai konyhában. Hatékonyan segíti az emésztést és javítja az étvágyat. Kutatások által bizonyítottan csökkenti a hányingert, az utazási rosszullétet. Jó hatással van a koleszterinszintre, rákmegelőző és szíverősítő hatással is bír.

További cikkek

Március 10-én érkezik hazánkba Spring Tour Online

A 2021. március 1. és 31. között zajló Spring Tour Online március 10-án érkezik Magyarországra! Te már regisztráltál az eseményre? Európa olajrajongói már javában készülődnek …

BŐVEBBEN →

Ismerkedjünk meg a szibériai jegenyefenyővel!

A fenyőfélék családjába tartozó szibériai jegenyefenyő (Abies sibirica) tűlevelű, örökzöld fa. Kelet-Ázsia tajgáin őshonos, a Volga folyótól kezdve megtalálható Szibérián keresztül Türkisztánban, Mongóliában és a …

BŐVEBBEN →

Zöldcitromos wrap

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X