Ismerkedjünk meg a gyömbérrel!

A gyömbérfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény ismeretes közönséges gyömbér (Zingiber officinale) vagy fűszergyömbér néven is.

Eredetileg Dél-Ázsiából származik, Konfuciusz írásaiból tudjuk, hogy Kínában már az időszámításunk előtt hat évszázaddal is használták. A középkori fűszerkereskedelemben is fontos szerepet játszott, az egyik elsőként exportált ázsiai fűszerként tartjuk számon. Annyira értékesnek gondolták, hogy a 14. századi Angliában egy font gyömbér annyiba került, mint egy juh. A 16. században már Amerikából is hozzáférhető volt. Ma is ott, valamint Dél-Ázsia és Nyugat-Afrika vidékein termesztik, a legnagyobb gyömbértermelő a világon India. 2018-ban 2,8 millió tonna előállításával a világ keresletének 32%-át kielégítették, maguk mögé utasítva Kínát és Nigériát.

A gyömbér szó az óangolból származik, de latin-görög és közép-indiai közvetítéssel visszavezethető egészen a srngaveram szanszkrit szóig, amely valószínűleg gyökeret jelentett.

Az általunk ismert, háziasított formája a természetben nem fordul elő, csak a termesztett növényekkel találkozni. Lágyszárú, évelő növény, mely körülbelül 1 méter magasra nő. Megvastagodott földalatti szárából növeszti halványzöld, lándzsaszerű leveleit. Virágai különböző alakzatúak és feltűnően színesek, emiatt gyakran látni szobanövényként is. A tápanyagban gazdag földet kedveli és a meleg, párás levegőt, 25°C alatt ki sem csírázik, 12°C alatt pedig leáll a fejlődése.

Dél-Ázsiában leveleit felhasználják szőnyegek szövésére is, korábban leginkább vallási rituálékhoz alkalmazták, melyek során gyógyításra és a szellemektől való védelem megteremtésére használták, vagy hajókat áldottak meg vele.

A csípős, kesernyés, jellegzetes illatú fűszer a gyöktörzsből készül. Levesekhez, főzelékekhez, mártásokhoz, alkoholokhoz és süteményekhez egyaránt használják, nem csak az indiai konyhában. Hatékonyan segíti az emésztést és javítja az étvágyat. Kutatások által bizonyítottan csökkenti a hányingert, az utazási rosszullétet. Jó hatással van a koleszterinszintre, rákmegelőző és szíverősítő hatással is bír.

További cikkek

Stronger Together Summer 2021

Csatlakoz a dōTERRA Stronger Together Summer 2021 eseményéhez! A dōTERRA Europe Connectiont ezúttal bensőségesebb hangvételű online események egész sora követi majd, amelyek célja a kapcsolatok …

BŐVEBBEN →

dōTERRA Healing Hands: Együtt a változásért II.

Ahogy azt már cikkünk előző részében is említettük, a dōTERRA úgy gondolja, a neve kötelezi arra, hogy felelősségteljesen bánjon a Föld ajándékaival. Cikkünkben további olyan …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X