Ismerkedjünk meg a jázminnal!

2020 nov 15

A különlegesen édes illatáról híres örökzöld növény, a jázmin (Jasminum grandiflorum) az olajfafélék családjába tartozik. A spanyol jázmin, Royal jázmin vagy katalán jázmin néven is ismert faj eredetileg Délkelet-Ázsiában, az Arab-félsziget keleti és északkeleti részein, Afrikában és Kína egyes részein endemikus.

Már a rómaiak és a görögök is termesztették virágáért, amit krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéséhez használtak, de rendszeresen megtalálható volt a vallási szertartásokon is. A buddhista és hindu templomok köré ma is gyakran ültetik ezeket a virágokat. Neve a perzsa yasameen szó latinizált formája, jelentése Isten ajándéka.

Napjainkban sok országban foglalkoznak a termesztésével, mivel az egyik legkeresettebb árucikk az illatszerpiacon, illetve szoba- és dísznövény szerepben is nagy sikert futott be. A Közel-Kelet országai, a Földközi-tenger vidéke és Délkelet-Ázsia egyes részei a legnagyobb populációk birtokosai.

Lombhullató cserje, homokos-agyagos talajban gyorsan nő, általában 2-4 méter, de esetenként akár 5 méter hosszú szárai kúszva terjeszkednek. A levelei 5-12 cm hosszúak, fehér virágai mintegy 2,5 centisek. A fél évnél idősebb növények évente 7-9 hónapig virágoznak, kora reggel nyílnak. Érdekesség, hogy olajtartalmuk délelőtt 10 óra után jelentősen lecsökken, így a betakarítást általában a hajnali órákra (3-8-ig) időzítik. Az olajat a virágokból nyerik ki.

A mérsékelt és a szubtrópusi éghajlatot kedveli, növekedését és virágzását az árnyék elnyomja. Megfelelő talajnedvesség mellett időszakosan képes ellenállni a nagyon magas hőmérsékletnek is, a fagyot viszont rosszul viseli.

Az ültetvények megfelelő gondozás mellett akár 15 évig is produktívak maradnak. Indiában leveleit széles körben ayurvédikus növényi gyógyszerként, virágait pedig a nők frizurájának díszítésére használják. Állítólag afrodiziákumként és izomlazítóként stimulálja a testet, illetve a fejfájás és a köhögés kezelésre is jól használható.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a zellerrel!

Ismerkedjünk meg a zellerrel!

A zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, a zeller (Apium graveolens) őshazája a mediterrán medence. A nemzetség ugyanakkor ma már világszerte elterjedt, különösen a Földközi-tenger medencéjében, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és...

bővebben
Ismerkedjünk meg a nárdussal!

Ismerkedjünk meg a nárdussal!

A macskagyökfélék családjába tartozó nárdus (Nardostachys jatamansi) kritikusan veszélyeztetett faj. A Himalája 3-5000 méter magas hegyi legelőin őshonos, a rizómáiért kizárólag Nepálban termesztik, ott ez a lakosság egyik fő bevételi forrása. A begyűjtők Jatamansi...

bővebben
Ismerkedjünk meg a szantálfával!

Ismerkedjünk meg a szantálfával!

A szantálfafélék családjába tartozó trópusi növényre, a fehér szantálfára (Santalum album) számos vallásban szent faként tekintenek. A hindu templomokban az istenségek szobrai, illetve gyakran a templom belső elemei is ebből készültek, és ma is az imádkozás...

bővebben
>