Ismerkedjünk meg a jázminnal!

A különlegesen édes illatáról híres örökzöld növény, a jázmin (Jasminum grandiflorum) az olajfafélék családjába tartozik. A spanyol jázmin, Royal jázmin vagy katalán jázmin néven is ismert faj eredetileg Délkelet-Ázsiában, az Arab-félsziget keleti és északkeleti részein, Afrikában és Kína egyes részein endemikus.

Már a rómaiak és a görögök is termesztették virágáért, amit krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéséhez használtak, de rendszeresen megtalálható volt a vallási szertartásokon is. A buddhista és hindu templomok köré ma is gyakran ültetik ezeket a virágokat. Neve a perzsa yasameen szó latinizált formája, jelentése Isten ajándéka.

Napjainkban sok országban foglalkoznak a termesztésével, mivel az egyik legkeresettebb árucikk az illatszerpiacon, illetve szoba- és dísznövény szerepben is nagy sikert futott be. A Közel-Kelet országai, a Földközi-tenger vidéke és Délkelet-Ázsia egyes részei a legnagyobb populációk birtokosai.

Lombhullató cserje, homokos-agyagos talajban gyorsan nő, általában 2-4 méter, de esetenként akár 5 méter hosszú szárai kúszva terjeszkednek. A levelei 5-12 cm hosszúak, fehér virágai mintegy 2,5 centisek. A fél évnél idősebb növények évente 7-9 hónapig virágoznak, kora reggel nyílnak. Érdekesség, hogy olajtartalmuk délelőtt 10 óra után jelentősen lecsökken, így a betakarítást általában a hajnali órákra (3-8-ig) időzítik. Az olajat a virágokból nyerik ki.

A mérsékelt és a szubtrópusi éghajlatot kedveli, növekedését és virágzását az árnyék elnyomja. Megfelelő talajnedvesség mellett időszakosan képes ellenállni a nagyon magas hőmérsékletnek is, a fagyot viszont rosszul viseli.

Az ültetvények megfelelő gondozás mellett akár 15 évig is produktívak maradnak. Indiában leveleit széles körben ayurvédikus növényi gyógyszerként, virágait pedig a nők frizurájának díszítésére használják. Állítólag afrodiziákumként és izomlazítóként stimulálja a testet, illetve a fejfájás és a köhögés kezelésre is jól használható.

További cikkek

Sajnos nem tudunk kapcsolódó cikkeket mutatni, de keress bátran Téged érdeklő témákat!

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X