Ismerkedjünk meg a kakukkfűvel

Balzsamfű, tömjénfű, vadcsombor, démutka – mind ugyanazt az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetséget takarják, utalva a megnevezett történelmi szerepére is. Az ókori egyiptomiak ugyanis a balzsamozáshoz használták a kakukkfüvet (Tyhmus), az ókori görögök pedig füstölőként alkalmazták a templomokban és fürdőikben. Úgy vélték, hogy bátorságot hozhat, ezért Európában a középkorban ezt a növényt tették párnájuk alá, hogy ezzel elüldözzék a rémálmokat, és a lovagok gyakran kaptak szerelmüktől ajándékként egy csokorral belőle. A kakukkfű valószínűleg a latin cuculi herba tükörfordítása.

Az aromás, évelő örökzöld gyógynövény hibrid faj. Észak-Afrikában, Európában és Ázsiában is honos. Hazánkban elsősorban a mészkőhegységekben és a száraz, füves réteken virul, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű is könnyen elvadul. A jellegzetes illatot követve könnyedén rábukkanhatunk az erdőszéleken, réteken.

Megjelenése sokféle lehet, 20-50 cm-es hajtásai hol elfekvők, hol bokrosak. Az ágak végén nőnek rózsaszínű vagy rózsavörös virágai, melyek aprók és ajakosak, a hajtásokon pedig átellenesen helyezkednek el elliptikus levelei, magjai szintén aprók. Az évelő növény szárazságtűrő, a jó vízelvezetésű, meszes talajt kedveli. Igényli a meleget és a napsütést, a fagyot és a 10 fok alatti hideg nagyon megviseli.

A boltokban vágott és morzsolt formában találkozhatunk vele, de frissen csomókban árulva is láthatjuk. Intenzív íze miatt óvatosan ízesítsük az ételeket. Többnyire salátáknál, sülteknél, halételeknél, valamint növényi ecetek készítésénél bukkan fel a recept összetevői között. Gyógyhatásai között szerepel a gyomorjavítás és görcsoldás, emellett kitűnő étvágygerjesztő és köhögéscsillapító. Antimikrobiális és fertőtlenítő hatása miatt több szájvíz alapanyaga. A modern antiszeptikus szerek megjelenése előtt kakukkfűolajat használtak a kötszerek kezelésére.

További cikkek

Csirke souvlaki tzatzikivel

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X