Ismerkedjünk meg a kámforfával!

A Japánban és Tajvanban őshonos, de ma már egész Kelet- és Délkelet-Ázsiában fellelhető kámforfa (közönséges kámforfa, Cinnamomum camphora) a hagyományos ázsiai gyógyászat egyik fontos gyógynövénye. A leveleiből kivont kámfortartalmú illóolajat a mai napig széles körben alkalmazzák.

Az örökzöld kámforfa a babérfélék családjába tartozó Cinnamomum nemzetség egyik faja, a különböző fahéjfélék közeli rokona. Igen hosszú életű fafajta, nem ritka, hogy több száz évig is elél. Eredeti élőhelyén akár 30 méteresre is megnő, sűrű, fölfelé törő ágrendszerét sűrű lombkorona borítja. Kellemes illatú, sárgás virágai aprók, jelentéktelen külsejűek. A lombkoronát alkotó, hosszú, hegyes, aromás illatú levelek fiatalon vörösesbarnák, később mélyzöld árnyalatot öltenek.

A levelek jellegzetes illatát a bennük található illóolaj adja, amelynek számtalan jótékony hatása ismert. A levelekből kivont illóolaj – melyet ravintsara és ho olaj néven is ismernek – hasonlít az eukaliptuszhoz és a kámforhoz, ám jóval enyhébb aromával bír. Vírus- és mikróbaölő tulajdonságai miatt remek összetevője lehet tisztítószereknek, fertőtlenítőknek, kellemes aromájával frissé és tisztává varázsolhatjuk az otthonunk levegőjét, nyugtató illatának köszönhetően nagyszerűen passzol aromafürdőkhöz, masszázsolaj keverékhez.

Bár napjainkban már főleg csak a levelekből kivont illóolajat használják, mielőtt a kámfor szintetikus előállítása elterjedtté vált volna, a kámforfa kérgéből vonták ki vízgőzös desztillálással a gyógyászat és a műanyagipar számára egyaránt elengedhetetlen anyagot. Fáját ma már leginkább csak bútorgyártásra használják. Előszeretettel készítenek belőle selymek, gyógykészítmények tárolására használt alkalmatosságokat, ugyanis a fa jellegzetes illata távol tartja a kártékony rovarokat.

További cikkek

Egy vállalat, amely sosem habozik segíteni!

2020-ban elindult a dōTERRA #EngageInGood kampánya. Az Engage In Good egy mozgalom, amely lehetőség teremt, hogy az emberek távolról is segítsenek egymásnak. Ugyanezen év márciusában …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X