Ismerkedjünk meg a kardamommal!

A szív fűszereként is emlegetett kardamom (Elettaria cardamomum) azon növények magjainak neve, melyek a gyömbérfélék családjába, ezen belül pedig az Alpinioideae alcsalád Elettaria és Amomum nemzetségébe tartoznak.

Két fő típusát különböztetik meg: a zöldet, melyet fehérítve is használnak, illetve a feketét. Ezeket a botanika görög atyja, Theophrastus írta le elsőként a 4. században.

Indiában őshonos, a Malabár-part és Srí Lanka környékén, de napjainkban már Délkelet-Ázsia trópusi vidékein, Guatemalában, Malajziában és Tanzániában is termesztik. A Malabár-parton az ősidők óta fogyasztották az ottélők, illetve Hippokratész is gyakran alkalmazta emésztési problémák kezelésére. A kardamom neve a latin cardamomum szóból ered, mely a görög kardamomon latinizációja.

Az akár 2-3 méter magasra is cseperedő évelő növény lágy szárú. Különlegessége, hogy a magasra szökő példányokon csak az élénkzöld, elliptikus levelek fejlődnek ki, a virágos szár külön nő és csak 30-50 cm hosszú. Virágai fehérek, rózsaszínes-lilás mintával tarkítva, leginkább az orchideára emlékeztetnek. Háromszögletű, vékony hüvelyes termése cellákra oszlik, ezekben találhatók 3-4 mm-es magjai. Igazán széppé a meleg és párás légkörön, és a tápanyagban gazdag termőföldben nő.

 

A zöld és a fekete kardamom is használatos fűszerként, erős és egyedi ízük kifejezetten intenzív. Emiatt csak kis mennyiséget szokás felhasználni belőle, a zöld kardamom azonban így is az egyik legdrágább fűszernek számít. Leginkább édességekben és süteményekben lehet találkozni vele, de kávét és teát is ízesíthet. A fekete kardamom füstössége miatt jobban illik a húsokhoz és zöldségekhez. Ázsiában mindkét fajtát széles körben felhasználják, például keserűlikőrökben, ginben és gyógyteákban is. Koreában a jeho-tang nevezetű hagyományos tea gyógykardamomból és fekete kardamomból készül. Őrölt vagy szárított forma helyett érdemes még hüvelyes formában megvásárolni, így ugyanis tovább megőrzi aromáját.

További cikkek

Március 10-én érkezik hazánkba Spring Tour Online

A 2021. március 1. és 31. között zajló Spring Tour Online március 10-án érkezik Magyarországra! Te már regisztráltál az eseményre? Európa olajrajongói már javában készülődnek …

BŐVEBBEN →

Ismerkedjünk meg a szibériai jegenyefenyővel!

A fenyőfélék családjába tartozó szibériai jegenyefenyő (Abies sibirica) tűlevelű, örökzöld fa. Kelet-Ázsia tajgáin őshonos, a Volga folyótól kezdve megtalálható Szibérián keresztül Türkisztánban, Mongóliában és a …

BŐVEBBEN →

Zöldcitromos wrap

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X