Ismerkedjünk meg a kardamommal!

A szív fűszereként is emlegetett kardamom (Elettaria cardamomum) azon növények magjainak neve, melyek a gyömbérfélék családjába, ezen belül pedig az Alpinioideae alcsalád Elettaria és Amomum nemzetségébe tartoznak.

Két fő típusát különböztetik meg: a zöldet, melyet fehérítve is használnak, illetve a feketét. Ezeket a botanika görög atyja, Theophrastus írta le elsőként a 4. században.

Indiában őshonos, a Malabár-part és Srí Lanka környékén, de napjainkban már Délkelet-Ázsia trópusi vidékein, Guatemalában, Malajziában és Tanzániában is termesztik. A Malabár-parton az ősidők óta fogyasztották az ottélők, illetve Hippokratész is gyakran alkalmazta emésztési problémák kezelésére. A kardamom neve a latin cardamomum szóból ered, mely a görög kardamomon latinizációja.

Az akár 2-3 méter magasra is cseperedő évelő növény lágy szárú. Különlegessége, hogy a magasra szökő példányokon csak az élénkzöld, elliptikus levelek fejlődnek ki, a virágos szár külön nő és csak 30-50 cm hosszú. Virágai fehérek, rózsaszínes-lilás mintával tarkítva, leginkább az orchideára emlékeztetnek. Háromszögletű, vékony hüvelyes termése cellákra oszlik, ezekben találhatók 3-4 mm-es magjai. Igazán széppé a meleg és párás légkörön, és a tápanyagban gazdag termőföldben nő.

 

A zöld és a fekete kardamom is használatos fűszerként, erős és egyedi ízük kifejezetten intenzív. Emiatt csak kis mennyiséget szokás felhasználni belőle, a zöld kardamom azonban így is az egyik legdrágább fűszernek számít. Leginkább édességekben és süteményekben lehet találkozni vele, de kávét és teát is ízesíthet. A fekete kardamom füstössége miatt jobban illik a húsokhoz és zöldségekhez. Ázsiában mindkét fajtát széles körben felhasználják, például keserűlikőrökben, ginben és gyógyteákban is. Koreában a jeho-tang nevezetű hagyományos tea gyógykardamomból és fekete kardamomból készül. Őrölt vagy szárított forma helyett érdemes még hüvelyes formában megvásárolni, így ugyanis tovább megőrzi aromáját.

További cikkek

Csirke souvlaki tzatzikivel

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X