Ismerkedjünk meg a keserű naranccsal!

A Délkelet-Ázsiában őshonos keserű narancs (Citrus aurantium) a rutafélék családjába tartozik. Szevillai narancsként is ismert. A pomeló és a mandarin hibridjeként tartják számon. Polinéziába az arabok által került a 9. században, de később, a 12. században, már Sevillában is termesztették. Mexikó és Brazília térhódítása után a spanyolok által jutott el a Brit Királyságba, ott hamar a legnépszerűbb gyümölcsök egyike lett egyedi íze miatt.

Világos narancssárga gyümölcsei jellegzetes, savanyú ízűek, kerek és lapított vagy megnyúlt tojásdad formájúak. Mintegy 7-8 cm átmérőjűek, keserű héjúak és az akár 9 méteres magasságra is megnövő fán teremnek. A fa barna törzséből zöld, tövises ágak fejlődnek ki, melyeken a bőrnemű és örökzöld levelei találhatók. Koronája tömött. Illatos, fehér virágai legtöbbször fürtökben nőnek a levélhónaljaknál. A növény a napsütéses, meleg és széltől védett helyeket kedveli. A mészben gazdag föld számára az ideális, vízigénye magas. Kertben is tartható dézsás módszerrel, ekkor citrusföldbe szükséges ültetni és rendszeresen tápoldatozni is kell. 

Szinte minden részét felhasználják. A virágát szárítva teakeverékekben, nyersen pedig a gyógyászatban alkalmazzák. A likőriparban aperitifek, vermutok és likőrök alapanyaga a narancsvirág, a narancshéj, az éretlen termés és a levelek is. A terméshéjából kivont tinktúrákat az orvoslásban emésztési zavarok kezelésénél használják. Magából a gyümölcsből lekvárt készítenek, ennek legkorábbi receptje 1677-ből, Angliából származik. Törökországban a gyümölcs leve igen kedvelt salátaöntet. Finnországban és Svédországban a szárított és őrölt héj mézeskalács vagy karácsonyi kenyér készítésekor kerül elő. Leveleiből és ágaiból is kivonható illóolaj, ezeket többnyire az aromaterápiában becsülik. A keserű narancs kivonata szinefrintartalma miatt megtalálható étvágycsökkentőként az étrendkiegészítők kínálatában.

További cikkek

Csirke souvlaki tzatzikivel

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X