Ismerkedjünk meg a kurkumával!

A kurkumagyökér és indiai sáfrány néven is ismert fűszer- és gyógynövény, a kurkuma (Curcuma longa) az indiai szubkontinensen és Délkelet-Ázsiában őshonos. Ma szinte mindenütt termesztik és vadon is virágzik a trópusokon, taxonómiája emiatt is problémás. Egyes kutatók szerint akár 45 fajt is jelölhet a gyömbérfélék családjába tartozó ernyőfaj, a világszerte élő fajok és fajták filogenitását, összefüggéseit, intra- és interspecifikus variációit, sőt azonosságát még validálni kell.

A világ legegészségesebb fűszerének jótékony hatásait már az ókori Görögországban is ismerték, Indiában is az ókortól kezdve használtak a hindu és a buddhista szerzetesek a köntösök színezésére. Marco Polo is népszerűsítette írásaiban, az európai botanikusok számára azonban Carl von Linné, svéd természettudós fedezte fel 1753-ban, tudományos nevét ő alkotta meg. Etimológiáját tekintve a nemzetség neve a szanszkrit kuṅkuma kifejezésből származik.

A lágyszárú növény évelő, akár 1 méter magasra is megnőhet. Levelei váltakozva, két sorban helyezkednek el, levélhüvelyre (melyből később hamis szár képződik), 50-115 cm hosszú levélnyére és levéllemezre osztva. Az egyszerű levélpenge általában 76-115 cm hosszú, szélessége 38-45 cm. A zöld levelek formájukat tekintve hosszúkásak vagy elliptikusak, hegyük keskeny. Tölcséres, puha-tüskés végű virágai eredetileg sárgák, azonban ma már több díszváltozatát is termesztik különféle színezettel, ezek fehértől zöldig pompáznak, néha vöröses-lilás színűek.

Alapvetően a nyirkos földet kedveli, de jól viseli a száraz és agyagos közeget is. A napsütéses helyeket is szereti, azonban a tűző naptól védeni kell. A virágzásához 20-30 fok közötti hőmérsékletre és jelentős mennyiségű éves csapadékra van szüksége.

A növénynek csak a sárga belsejű gyökerét hasznosítjuk, abból nyerik ki ugyanis a fűszert magát. Mivel nem terem magvakat, szaporítani is csak a gyökerek segítségével lehet, a felszedett rizómák egy része így a következő évi szaporításhoz kerül eltárolásra, a másik része pedig emberi fogyasztásra.

A kurkuma számos sós és édes ázsiai étel egyik legfontosabb összetevője, amely mustárszerű, földes illatot és csípős, kissé keserű ízt kölcsönöz az ételeknek. A benne található kurkumin miatt gyulladáscsökkentőként, gombaölőként és fertőtlenítőként is alkalmazható, emellett nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, vasat, kalciumot, cinket, aszkorbinsavat és béta-karotint.

További cikkek

Sajnos nem tudunk kapcsolódó cikkeket mutatni, de keress bátran Téged érdeklő témákat!

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X