Ismerkedjünk meg a magnóliával!

A white champacaként is ismert magnóliavirág (Michelia Alba) a Magnolia champaca és a Magnolia montana hibridje. A fa a liliomfafélék családjába tartozik, és a család többi tagjához hasonlóan olyan régről (egyes fosszíliaelemzések szerint akár 17-20 millió évvel azelőttről) származik, hogy a beporzást a bogarak végzik, ti. még a méhek sem jelentek meg akkor a kontinensen, amikor az első liliomfák már virágoztak.

Délkelet- és Kelet-Ázsia trópusi területein endemikus, de i.sz. 650-ben már termesztették Kínában a buddhista szerzetesek. Hazánkba csak a 18. század végén kerültek, a legvalószínűbb feltételezés szerint Eszterházy Miklós herceg hozatta őket kismartoni kastélya parkjába.

Az örökzöld magnólia kifejlett példányai akár a 30 méter magasságot is elérhetik, emiatt faként tekintünk rájuk, azonban törzse a föld felett nem sokkal elágazik, tehát valójában a cserjék közé soroljuk őket. Akár 20-30 cm hosszú levelei leginkább a fordított tojásra emlékeztetnek, a végeiken kihegyesednek. Érdekesség, hogy a levelek csak hetekkel a virág után hajtanak ki, és a termőlevelek meglehetősen durvák, nehogy a beporzást végző bogarak kárt okozzanak bennük. Száraz időben megbarnulnak és összepöndörödnek.

A liliomféle növények virága nem különül el csészére és pártára, így a magnólia virága is csak 12 fehér lepellevélből áll, és hasonlít a lilioméra vagy a tulipánéra. A szirmoknak nem csak a látványa vonzó, az illatuk is nagyon jellegzetes, a luxusparfümök egyik kedvelt alapillata.

Eredeti származási helyén leginkább a hegyekben található meg, a tápanyagban gazdag, savas kémhatású talajokon. Elsősorban a napos vagy félárnyékos, szélvédett részeken nő meg, vízigénye ezzel szemben viszonylag magas.

Illatos virágait Indonéziában vagy Thaiföldön például szívesen használják fel esküvőkön a menyasszony koszorújához vagy esküvői füzérként. Hazánkban is kapható a virágából készült abszolútum, mely alkalmas a stressz csökkentésére és a depresszió tüneteinek enyhítésére is.

További cikkek

Egy vállalat, amely sosem habozik segíteni!

2020-ban elindult a dōTERRA #EngageInGood kampánya. Az Engage In Good egy mozgalom, amely lehetőség teremt, hogy az emberek távolról is segítsenek egymásnak. Ugyanezen év márciusában …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X