Ismerkedjünk meg a majoránnával!

A majorána, majoranna, pecsenyevirág vagy majoránna néven ismert növény (Origanum majorana) az árvacsalánfélék családjába tartozik. A Földközi-tenger környékéről származik, története már rég összekapcsolódott az emberiségével: az ókori görögök és rómaiak számára is ismert volt, a boldogság egyik szimbólumának tartották, a görög mitológiában Aphroditénak, a szerelem istennőjének növénye.

A középkorban Angliában örvendett a legnagyobb népszerűségnek, a II. világháború után Amerikában és Ázsiában is termeszteni kezdték, bár továbbra is a meleg éghajlatú területek (Ciprus, Törökország stb.) a legsikeresebb termelők. A hazánkban megtermő virág különleges minősége miatt hungarikumként jelenik meg a külföldi piacokon.

Az évelő növény kb. 30-50 centiméter magasra nő. Középmagas szára szürkés, később pedig pirosas a rajta megjelenő szőröcskék miatt. Levelei átellenesen helyezkednek el, többnyire tojásdad alakúak és 1,5 centiméter hosszúak, felületük rendkívül sima a szőrök miatt. Június végétől augusztusig virágzik, virágzata zöldesfehér színben pompázik, álfüzér virágzata makkocska termést hoz. Az optimális hőmérséklet számára 18-20°C között mozog, 10°C alatt teljesen leáll a növények fejlődése. Gyökerének földben való sekély elhelyezkedése miatt igencsak vízigényes és tápanyagban gazdag talajra van szüksége, így kedveli a sziklagyepeket, lejtős vidékeket. Magról és palántázással is szaporítják. 

Évente 2-3 alkalommal lehet betakarítani a leveleit és virágait. Utóbbiból gőzdesztilláció segítségével vonják ki az illóolajokat, míg leveleit kiszárítva, majd összemorzsolva a konyhában használják fel. Őrleménye alkalmas levesek, főzelékek, mártások és borok ízesítésére is. Több gyógyhatással is bír, többek között szélhajtó, étvágygerjesztő és gyulladáscsökkentő is, emiatt a konyhában nemcsak fűszerként használják, hanem gyógyteák keverékeiben is.

A mirha betakarítása a fák megsebesítése által történik. Miután a kifolyt gyantát hagyják megszáradni a fatörzsön, összegyűjtik. Gőzdesztilláció segítségével vonják ki belőle az illóolajat, mely sárgás vagy narancssárgás színű és füstös, édes vagy éppen keserű illata van. Nevének eredete is az arab murr szóból származik, melynek jelentése keserű.

További cikkek

Mézes-gyömbéres limonádé

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X