Ismerkedjünk meg a mirhával!

A mirha (Myrrha) egy gyantaszerű anyag, melyet a szomáliai balzsamfából (Commiphora myrrha) nyernek ki. Az akár 10 méter magasra is növő fa a balzsamfafélék családjába tartozik.

Szomáliában, Ománban, Jemenben, Etiópában és Szaúd-Arábiában őshonos. Vastag törzse szürkéssárga, a sötétzöldbe hajló, összetett levelei aprók, szúrós hegyűek. Fehér vagy zöldes színű virágai szintén kicsik.

A mirhát már a Biblia is több helyen említi, az Újszövetségben a megszülető Jézus három ajándékának egyike volt az arany és a tömjén mellett. De nemcsak a keresztény vallásban volt fontos szerepe, az ókori Egyiptomban például elengedhetetlennek számított a múmiák balzsamozásakor. A héber Bibliában parfümként szerepelt, de fontos összetevője volt a füstölőknek is, szent kenetolajként pedig a főpapok és királyok használták. Legelső gyógyszerészeti leírása Dioszkoridész (a Kr. u. 409 körül élő görög katonaorvos) tollából származik, ő a mirha mély alvást hozó, sebeket összeforrasztó, szárító és összehúzó erejét jegyezte fel.

A hagyományos kínai orvoslásban rendkívül sokrétű a felhasználása, különleges hatást tulajdonítanak számára a szív-, máj- és lépbetegségekkel szembeni küzdelemben is, de reumás panaszok esetén is alkalmazzák. Két aktív vegyületének, a terpenoidok és szeszkviterpének köszönhetően gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással bír, ezek pedig gátolják a rákos daganatok növekedését. A mirhaolaj segíthet a fejfájás enyhítésében és segíthet a sebek begyógyulásában is. A mirhaolaj tartalmú szájvizek csökkentik a gyulladások kialakulásának esélyeit, ezért fogkrémekben is alkalmazzák. Napjainkban a gyógyszertárakban fertőtlenítőszerként találkozhatunk vele. Emellett gyógynövényként és füstölőként is népszerű, még úgy is, hogy valószínűleg az ősi mirha illata kellemesebb lehetett a mostaninál.

A mirha betakarítása a fák megsebesítése által történik. Miután a kifolyt gyantát hagyják megszáradni a fatörzsön, összegyűjtik. Gőzdesztilláció segítségével vonják ki belőle az illóolajat, mely sárgás vagy narancssárgás színű és füstös, édes vagy éppen keserű illata van. Nevének eredete is az arab murr szóból származik, melynek jelentése keserű.

További cikkek

Egy vállalat, amely sosem habozik segíteni!

2020-ban elindult a dōTERRA #EngageInGood kampánya. Az Engage In Good egy mozgalom, amely lehetőség teremt, hogy az emberek távolról is segítsenek egymásnak. Ugyanezen év márciusában …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X