Ismerkedjünk meg a muskátlival!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ custom_padding=”||0px|||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

A ma már világszerte termesztett növény, az illatozó muskátli (Pelargonium graveolens) a Dél-afrikai Köztársaságból indult világhódító útjára. Őshazája főként az ország északi és a délnyugati tájai, illetve Mozambik és Zimbabwe. Európába a 18. században került. Elterjedése különleges illata mellett annak is köszönhető, hogy ugyan szubtrópusi eredetű, de jól bírja a hűvösebb és melegebb éghajlatot is. Ha elegendő fényt kap, megél szoba- és kerti növényként is, illetve kint sem pusztul el, ha az éjjeli hőmérséklet nem csökken 10–13 °C alá.

A rózsamuskátliként és gerániumként is ismert faj a gólyaorrfélék családjába tartozik, nevét is a görög πελαργός, azaz pelargos szóból kapta, ami gólyát jelent, utalva gyümölcsének alakjára. Akár 150 centiméter magasra is megnőhet, külleme bokorszerű, bár szárai felfelé állnak és akár 1 méterre is elágazhatnak.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/10/2018-11-14-11-34-52-scaled.jpg” title_text=”muskátli” _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ custom_padding=”||0px|||” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Élénkzöld levelei tapintásra bársonyos hatásúak a mirigyszőrök miatt, mélyen bevágottak, megdörzsölve erős fűszeres illatot árasztanak, mely leginkább a rózsáéra emlékeztet. További változatai és hibridjei között találunk citrusos, almás, de még csokoládé illatút is. Két felső és három alsó sziromból álló virágaiban augusztustól januárig gyönyörködhetünk. Széles, a fehértől a rózsaszínig terjedő színskálájával nem csupán a kertünk dísze, de természetes szúnyogriasztóként is jó szolgálatot tesz.

Közkedvelt a parfümiparban is, ráadásul a drágább rózsaolajokat sokszor gerániummal hamisítják. Gyakran találkozhatunk vele kozmetikumokban, a belőle kinyert olaj ugyanis élénkíti a vérkeringést, szabályozza a faggyútermelést és erősíti a bőrt. Ízesítésre is kiváló: levelét és virágait megtalálhatjuk a süteményekben, lekvárokban, zselékben, fagylaltokban és cukorkákban, de a tea- és a dohányipar is használja jellegzetes illata és íze miatt.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Ismerkedjünk meg a római kamillával

Római kamilla (Chamaemelum nobile), angol kamilla, kerti kamilla, nemesi pipitér: ezek mind ugyanazt az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövényt takarják. A ma világszerte elterjedt virág eredetileg …

BŐVEBBEN →

Március 10-én érkezik hazánkba Spring Tour Online

A 2021. március 1. és 31. között zajló Spring Tour Online március 10-án érkezik Magyarországra! Te már regisztráltál az eseményre? Európa olajrajongói már javában készülődnek …

BŐVEBBEN →

Ismerkedjünk meg a szibériai jegenyefenyővel!

A fenyőfélék családjába tartozó szibériai jegenyefenyő (Abies sibirica) tűlevelű, örökzöld fa. Kelet-Ázsia tajgáin őshonos, a Volga folyótól kezdve megtalálható Szibérián keresztül Türkisztánban, Mongóliában és a …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X