Ismerkedjünk meg a muskotályzsályával!

A gyógynövényként is értékes muskotályzsálya (Salvia sclarea) elsősorban a Földközi-tenger északi medencéjében endemikus, de néhány észak-afrikai és közép-ázsiai területen is megterem vadon. Rendszertani besorolását tekintve az árvacsalánfélék családjába tartozó zsálya egyik alfaja.

Gyógyászatban való alkalmazásának első írásos emléke az i.e. 4. századig nyúlik vissza, Theophrastus (ereszoszi filozófus-természettudós) ekkor készített feljegyzéseket használatáról. Az idő múlásával egyre többen alkalmazták: i.e. 1. században Dioscorides (görög katonaorvos) és Plinius (római polihisztor) is fontos gyógyszerként említi. A nagy nyilvánosság 1653-ban Nicholas Culpeper (angol herbalista) The complete herbal című könyvéből ismerte meg. Culpeper leírása szerint, ha valaki szemébe idegentest kerül, akkor a muskotályzsálya magjának szembe való helyezése segítheti annak eltávolítását, ugyanis a mag nyálkás szőrökkel rendelkezik, amelyen könnyen megtapadhat a szennyeződés. Erre utal latin neve is, mely tisztítót jelent.

Ez a kétéves növény kifejlett állapotában 91-122 centiméter magas is lehet. Zöldes szárai vastagok és szőrszálak borítják. Élénkzöld levelei 30-45 centiméter hosszúak, felületükön mirigyszőrök találhatók. Rózsaszínű, világoskék vagy fehér virágai függőlegesen helyezkednek el a szárakon és intenzív illatot árasztanak.

Mediterrán származása miatt nem tűri jól a hideget, kertben tartva télen védelmet igényel. Kedveli a napos helyeket, a meleget és a humuszos földet. A legideálisabb hőfok számára a 25-30°C, de 10°C fok fölött már csírázik. Kezdeti magas vízigénye később lecsökken, és jól tűri a szárazságot. Magvetéssel szaporítható.

Balzsamos, aromás illóolaját széleskörben alkalmazzák, emésztést segítő hatása miatt például likőrök és italok ízesítésére. Emellett masszázsolajok és krémek alapanyaga is, de konyhai fűszerként is megállja helyét. Olajának rendkívül sok jótékony hatását felfedezték már, többek között csökkenti a szorongást, a vérnyomást és enyhíti a depressziót is. Újabb kutatások szerint hasznos a leukémiával szembeni harc során is. A muskotályzsályával szemben a közönséges zsálya illóolaja azonban mérgező.

További cikkek

Csirke souvlaki tzatzikivel

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X