Ismerkedjünk meg a olasz szalmagyopárral!

2020 nov 07

A Földközi-tenger homokos, sziklás vidékéről származó félcserje, az olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum) az őszirózsafélék családjába tartozik. Elsősorban Olaszország, Törökország, Portugália, Spanyolország és Bosznia-Hercegovina területén található meg endemikus fajként. Ma a világon tiszta formában már kevés helyen termesztik, a kereslet rá értékes tulajdonságai miatt azonban nagyon magas. Így a lélekerősítő olajért magas árat kell fizetni, a ráfordítás azonban minden csepp használatával megtérül.

Sebeket, sérüléseket gyógyító hatása évszázadok óta ismert, aranyló napnak is a görögök nevezték el (a helios napot, míg a chyrsos aranyszínűt jelent). Immortelle (azaz halhatatlan) fantázianéven is gyakran találkozhatunk vele, utalva arra, hogy fiatalon tartja a bőrt, illetve hogy a megszárított virágai sokáig élénk színben tündökölnek.

Szára fásodik, az évek múlásával félgömb alakú, sűrű bokorrá növi ki magát, kifejlett példánya 40-70 cm magas lesz. Örökzöld, tűszerű ezüstös levelei fűszeres, szinte a curryvel összetéveszthető illatot árasztanak. Nyáron a felálló hajtások végén apró, aranysárga fészekvirágzat pompázik, mely szintén illatozik. A virágból gőzzel lepárolt olaja is szalmasárga.

Igénytelen növény, csak jó vízáteresztő képességű talajra és sok fényre van szüksége. Remekül tűri a fagyot és a szárazságot, így a napos sziklakertek, mediterrán hangulatú tetőteraszok díszítőeleme lehet.

Nyugtató, feszültségoldó képességei miatt hangulatjavítóként vált sikeressé az aromaterápiában. Gyulladásgátló, gombaölő tulajdonságainak köszönhetően pedig a krémek, kenőcsök értékes alkotóeleme, a véraláfutásokat is csökkenti, illetve napvédő készítményekben, ínyápoló fogpasztákban is feltűnik. A gyógyuló sebek kevésbé hegesednek, ha a bőrt rendszeresen ezzel ápolják. A parfümipar is felfedezte, mivel kiválóan rögzíti az illatokat, illetve évszázadok óta fűszerként is árusítják, a húsételek kísérője. Keserű íze leginkább a zsályára és az ürömre emlékeztet, és bár curryfűként is ismert, ahhoz semmilyen köze sincs.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a zellerrel!

Ismerkedjünk meg a zellerrel!

A zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, a zeller (Apium graveolens) őshazája a mediterrán medence. A nemzetség ugyanakkor ma már világszerte elterjedt, különösen a Földközi-tenger medencéjében, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában és...

bővebben
Ismerkedjünk meg a nárdussal!

Ismerkedjünk meg a nárdussal!

A macskagyökfélék családjába tartozó nárdus (Nardostachys jatamansi) kritikusan veszélyeztetett faj. A Himalája 3-5000 méter magas hegyi legelőin őshonos, a rizómáiért kizárólag Nepálban termesztik, ott ez a lakosság egyik fő bevételi forrása. A begyűjtők Jatamansi...

bővebben
Ismerkedjünk meg a szantálfával!

Ismerkedjünk meg a szantálfával!

A szantálfafélék családjába tartozó trópusi növényre, a fehér szantálfára (Santalum album) számos vallásban szent faként tekintenek. A hindu templomokban az istenségek szobrai, illetve gyakran a templom belső elemei is ebből készültek, és ma is az imádkozás...

bővebben
>