Ismerkedjünk meg a pacsulival!

A pacsuli  (Pogostemon cablin) szó hallatán szinte mindannyiunknak eszébe juthatnak a rosszabb illatú és minőségű illatszerek, melyek manapság sajnos ezen a gyűjtőnéven vevődnek egy kalap alá; holott a gyógynövényből kinyert olaj értékes, ráadásul számos ismert márka parfümének alapanyaga: a Miss Dior (Christian Dior), az Aromatics Elixir (Clinique) vagy a Chanel No. 5 (Chanel) is erre az alapillatra épülnek.

Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény eredetileg Ázsiában endemikus. Napjainkban már számos más helyen is termesztik, de a pacsuliolaj globális termelésének 90%-át (mintegy 1600 tonnát!) még mindig India adja. Neve tamil eredetű, a patchai ellai zöld levelet jelent. A szóbeszéd szerint Napóleonnak köszönhetően jutott el a nyugati világba (egy egyiptomi útjáról pacsulival átitatott kendőkkel tért haza), a 19. századig csak Egyiptomból importálták.

A bokros évelő növény akár 90 centiméter magasra is nőhet. Erős, szőrös szárain széles, tojásdad formájú, lecsüngő levelek ülnek. Mintegy 30-35 centiméter nagyságúak, és szintén szőrökkel rendelkeznek. Különlegességük, hogy minden levél más- és más illatú, az illat eszenciáját a legfelső néhány levélből nyerik ki. Kis halványrózsaszín vagy fehér illatozó virágaiból őszi nyílása után makkocskák teremnek. Meleg és trópusi éghajlaton dinamikusan fejlődik. A forró, párás időben virágzik, rengeteg vízre van szüksége. Vízhiány esetén elsorvad, de az esőzések beköszöntével hamar helyreáll. A párás közeg és az agyagos föld a legideálisabb számára.

Termesztésének legfőbb célja a pacsuliolaj kitermelése, melyet több ágazatban is használnak, miután vízgőzdesztilláció segítségével kinyerték a levelekből és gallyakból. Legismertebb felhasználási területe a parfümipar, de illatával találkozhatunk papírtörlők és fürdőszobai illatosítók használata közben is. Hatásosnak bizonyult a rovarírtás területén is, ugyanis földalatti termeszek elleni riasztószerként jól működik. Kelet-Ázsiában fontos összetevője a füstölőknek is, illetve leveleiből gyógytea is készülhet, bár egyes kultúrákban zöldségként használják és fogyasztják. A keleti országokban gyakran használják a kiszárított és őrölt leveleit fűszerként. Az olaj számos más jótékony tulajdonsága mellett antidepresszáns hatása miatt közkedvelt az aromaterápiában.

További cikkek

Egy vállalat, amely sosem habozik segíteni!

2020-ban elindult a dōTERRA #EngageInGood kampánya. Az Engage In Good egy mozgalom, amely lehetőség teremt, hogy az emberek távolról is segítsenek egymásnak. Ugyanezen év márciusában …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X