Ismerkedjünk meg a római kamillával

Római kamilla (Chamaemelum nobile), angol kamilla, kerti kamilla, nemesi pipitér: ezek mind ugyanazt az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövényt takarják.

A ma világszerte elterjedt virág eredetileg Európában, Észak-Amerikában és Argentínában őshonos. 1598-as leírása Joachim Camerarius (német botanikus, fizikus) nevéhez köthető, ő Róma környékén figyelte meg a már akkor is nagyra becsült fajt, melyet az ókori Rómában is szent, gyógyító növénynek tartottak, illetve az ősi szászok is tisztelték, a kilenc szent növényük egyike volt. Latin nevének második fele is nemest jelent, utalva a testre gyakorolt jótékony hatására.

Az orvoslásban a középkor óta használják, a Württembergi gyógyszerkönyvben feljegyezték fájdalomcsillapító, vizelethajtó és emésztést elősegítő hatását is. Angliában a 16. század vége óta termesztik, ennek ellenére folyamatosan jelentős mértékben csökken a száma a szántóföldterületek növekedésével.

Évelő növény, leveles szára a kúszó gyöktörzséből a talaj fölött 20-30 centiméter magasra emelkedik ki. Szürkés-zöldes molyhos levelei szórt állásúak, és kétszeresen szárnyasan szeldeltek. Júniustól augusztusig sárga csöves és nyeles fehér virágai illatoznak. Küllemre összetéveszthető a német kamillával, azonban tulajdonságaik és kémiai összetételük jelentősen különbözik. Kedveli a világos, száraz talajt, de a nedves talajban is jól fejlődik. Szaporítása legtöbbször magról történik, azonban magától is szaporodik. A megerősödött példányok kevésbé igényesek és a hűvösebb hőmérsékletet is jobban bírják. Virágait elnyílás előtt gyűjthetjük be, szárastól, csokorba kötve, fejjel lefelé fellógatva hűvös helyen könnyedén kiszárítható.

A római kamilla kivonatát a szépségápolásban használják bőr- és hajápolásra, illetve parfümökben és kozmetikumokban is megtalálható. A virágában található illóolajok csökkentik a stresszt és segítik az elalvást, így az aromaterápiában is előszeretettel alkalmazzák. Szárított formában gyógyteákhoz és ételek ízesítéséhez is felhasználható. Teája gyulladásgátló, nyugtató hatású és tisztítja a légutakat is.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a cickafarkkal!

Az orvosi cickafark (Achillea millefolium), egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű vagy a cickoró néven is ismert virágos növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az északi féltekén (Ázsiában, Európában …

BŐVEBBEN →

Zöldcitromos reggeli joghurt

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Emelkedj a dōTERRAval!

Hogy miért rajongunk a dōTERRAért? Mert mindig felemel! https://www.youtube.com/watch?v=H3utbHyIMlQ

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X