Ismerkedjünk meg a szantálfával!

2020 nov 20

A szantálfafélék családjába tartozó trópusi növényre, a fehér szantálfára (Santalum album) számos vallásban szent faként tekintenek. A hindu templomokban az istenségek szobrai, illetve gyakran a templom belső elemei is ebből készültek, és ma is az imádkozás szertartásának gyakori kísérője (füstölők, mantraláncok stb. formájában). Európában több mint kétszáz éve ismerik és használják gyógyászati tulajdonságai miatt. Elsőként Robert Brown (skót botanikus) a Prodromus Florae Novae Hollandieae (1810) című könyvében ismertette jótékony tulajdonságait.

Eredeti élőhelyein (Délkelet-Ázsia, India, Ausztrália, Afrika) a túlzott kizsákmányolás miatt a vadon élő populáció a kihalás szélén áll. Az iránta támasztott magas igény miatt nagy kiterjedésű mesterséges erdőket ma Indiában (a Kelet-indiai szantálfa ugyanezt a fajt jelöli), Srí Lankán, Indonéziában, Malajziában , Észak-Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken is ültetnek.

Elnevezése a szanszkrit chandanam-ból származik, jelentése füstölő fa, ez kapcsoldóik a kandrah, ragyogó, izzó jelentésű szóhoz.

A hosszú életű, akár 100 évig is élő fa rendszerint homokos vagy köves talajban gyökeredzik, a 0–38°C közötti hőmérsékletet, a sok napfényt és a kevés csapadékot kedveli. Akár 9 méteresre is megnő, átlagos példányai 4-6 méter magasak. Bár általában függőlegesen terpeszkedik, gyakran összefonódik más fajokkal. Ilyenkor ún. hausztóriumokkal tapad egy másik növény gyökereihez, majd elszívja tőle a víz egy részét. Ezzel azonban nem okoz nagyobb kárt, így csak félparazitaként tekintünk rá.

Kérge vörösesbarna vagy fekete. Élénkzöld levelei bőrneműek, ép szélűek, lándzsás alakúak. Virágozni csak 7 éves kora után kezd, ekkor kisméretű, fürtös virágai még fehérek. Az életkor előrehaladtával a színük narancssárgásra vagy pirosasra színeződik. Gyümölcsöt is csak a többedik évében hoz, ennek magvait a madarak hordják szét.

Az olaj a fás részek lepárlásával készül. Fás, ámbrás, balzsamos illata miatt a parfümök összetevőinek királynője. Alfa-szantalol-tartalmának köszönhetően hatékony fertőtlenítő hatású, a bőrt kiválóan regenerálja, a keringést javítja. Hatékony a fogíny és a fogak fájdalmának csökkentésére, a kínai orvoslásban a migrén és a gyomorfájdalmak enyhítésére alkalmazzák.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a nárdussal!

Ismerkedjünk meg a nárdussal!

A macskagyökfélék családjába tartozó nárdus (Nardostachys jatamansi) kritikusan veszélyeztetett faj. A Himalája 3-5000 méter magas hegyi legelőin őshonos, a rizómáiért kizárólag Nepálban termesztik, ott ez a lakosság egyik fő bevételi forrása. A begyűjtők Jatamansi...

bővebben
Ismerkedjünk meg a jázminnal!

Ismerkedjünk meg a jázminnal!

A különlegesen édes illatáról híres örökzöld növény, a jázmin (Jasminum grandiflorum) az olajfafélék családjába tartozik. A spanyol jázmin, Royal jázmin vagy katalán jázmin néven is ismert faj eredetileg Délkelet-Ázsiában, az Arab-félsziget keleti és északkeleti...

bővebben
Ismerkedjünk meg a rozmaringgal!

Ismerkedjünk meg a rozmaringgal!

A rozmaring (Salvia rosmarinus) az egyik legnagyobb múltra visszatekintő fűszer- és gyógynövényünk, az árvacsalánfélék családjába tartozik.  Szent növényként tisztelték már az ókori Görögországban, Egyiptomban és a héber kultúrában is. A középkorban gyógynövényként...

bővebben
>