Ismerkedjünk meg a szegfűszeggel

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) a mirtuszfélék családjába tartozó fűszernövény. Őshazája a Maluku-szigetek, ahol a 18. századig olyan különlegességnek számított, hogy halálbüntetés járt annak, aki kivitte a szigetekről. Szerencsére ez nem vonatkozott az olajkivonatára, így már évszázadok óta kereskednek az értékes cseppekkel. Napjainkra mindez könnyebbé vált, a tilalom feloldása óta több helyen is termesztik, Délkelet-Ázsia és Amerika mellett Afrika területein is.

Használatáról a szíriai Terqában már i.e. 1720-ból származó bizonyítékokat találtak, de az első írásos utalásokat csak a kínai Han dinasztia idejéből datálják, ahol „a nyelv fűszerének” nevezték, utalva rá, hogy mindenkinek, aki a császár színe elé járult, szegfűszeget kellett tartania a szájában.

Az örökzöld, 812 méter magasra fejlődő fa a 300 méternél alacsonyabban fekvő, nedves, trópusi területeken érzi magát legjobban, állandó hőmérsékleten, a virágzása viszont csak szárazabb időszakokban történik meg. A legjobb hozam érdekében így a termesztők olyan nedvesebb éghajlatot választanak, ahol az éves csapadékmennyiség átlagosan 34000 mm, a betakarítást pedig koncentráltan, a rövid száraz időszakokban végzik. A fa az ültetés után 8-10 évvel érik meg, termést ennél hamarabb nem hoz. Teljes értékű fűszeralapanyagot azonban csak 20-30 éves kora után nyernek tőle. Ez azonban semmiség ahhoz képest, hogy több mint 100 évig él. A legidősebb példány egy indonéziai fa, jelenleg 375 éves. Élénkzöld, lándzsás levelek mellett bíbor virágairól könnyű felismerni.

A fűszert a zöldből élénk pirosra ért virágbimbóból készítik, melyek a szüretkor már elérik az 1,5-2 centiméteres nagyságot. Leszedés után pálmalevélbe csomagolják őket, ebben nyerik el a boltokból már ismerős barna küllemüket.

Az ázsiai, afrikai és keleti konyhák közkedvelt fűszernövénye, legtöbbször húsok ízesítéséhez használják, de gyümölcsök mellé és süteményekhez is ideális választás. Aromás íze miatt jól párosul a forró italokkal, különösen citrommal párosítva. A kozmetikai szerek gyártásánál is gyakori alapanyag. Indonéziában a virágot is felhasználják, ezzel illatosítják a cigarettát, melynek kretek az elnevezése. Több kontinensen is kereskedelemben van, 2009 óta az Egyesült Államokban hivatalosan is szivarnak számít. Bár beszámoltak fog- és egyéb fájdalomcsillapító hatásairól, magas eugenol tartalma miatt nem hagyták jóvá gyógyászati célból történő felhasználását. Illóolaját ezzel szemben jótékony hatásai miatt az aromaterápiában használják.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a cickafarkkal!

Az orvosi cickafark (Achillea millefolium), egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű vagy a cickoró néven is ismert virágos növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az északi féltekén (Ázsiában, Európában …

BŐVEBBEN →

Zöldcitromos reggeli joghurt

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Emelkedj a dōTERRAval!

Hogy miért rajongunk a dōTERRAért? Mert mindig felemel! https://www.youtube.com/watch?v=H3utbHyIMlQ

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X