Ismerkedjünk meg a szibériai jegenyefenyővel!

A fenyőfélék családjába tartozó szibériai jegenyefenyő (Abies sibirica) tűlevelű, örökzöld fa. Kelet-Ázsia tajgáin őshonos, a Volga folyótól kezdve megtalálható Szibérián keresztül Türkisztánban, Mongóliában és a Kínai Népköztársaság egyes részein (Xinjiang, Heilongjiang) is. Híresen szívós faj, -50°C-ig jól érzi magát, a fagyot is állja. A boreális éghajlatan szüksége is van ezekere a képességekre, mivel az 1900-2400 méteres magasságban zordak a körülmények. Elképesztő hidegtűrése miatt ez a fenyőféle hatol a legészakabbra, így a legnagyobb elterjedési területű jegenyefenyő a világon. Hazánkban is ismert, bár inkább csak dísznövényként. Telepített erdőket ritkán találni, mivel a fák zárt lombkoronája alatt alig található cserje, ez pedig nem kedvez az itthoni növény- és állatvilágnak, ráadásul a túl sok napsütés miatt a fa levelei könnyen megéghetnek.

Kúpos koronája 3035 méteres magasságig nyúlhat. Szürkészöld-szürkésbarna törzsének átmérője 0,51 méter, felülete sima, azonban gyantahólyagokkal terített. Tűlevelei 23 centiméter hosszúak és 1,5 milliméter szélesek. Erősen lapítottak és aromásak, hegyüknél halványzöldek, tövüknél szürkészöldek. A fa egylaki növény lévén külön porzós és termős virágokkal rendelkezik. Hengeralakú tobozai 59,5 centiméter hosszúak, rejtett fellevelekkel borítottak. A májusi virágzás után szeptemberi érésükkor fakózöldről világosbarnára színeződnek, ennek bekövetkeztével háromszögalakú szárnyas magjai kiesnek belőle.

Az akár 200 évig is élő fa mérsékelten vízigényes, viszont kedveli a nedves talajt és a párás közeget. Szinte bármely talajban megél, viszont a meszes földet nem viseli jól.

Anyaga könnyű és puha, az építő- és bútoriparban gyakori alapanyag. Az aromás tűleveleiből illóolajokat vonnak ki, melyeket felhasználnak a parfümökhöz is és az aromaterápiák során is. Olaja gyógyhatású, az ezzel való inhalálás a felső légúti fertőzések során enyhíti a tüneteket, nyugtató, vírusölő és antibakteriális hatással bír, emellett a bőrbe dörzsölve enyhíti a reumás panaszokat.

További cikkek

Sajnos nem tudunk kapcsolódó cikkeket mutatni, de keress bátran Téged érdeklő témákat!

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X