Ismerkedjünk meg a teafával!

A teafa (Melaleuca alternifolia) egy magas növésű cserjefaj a Myrtaceae családban. Ausztráliában endemikus, itt az őslakosok már évezredek óta használják gyógyászati célra fertőtlenítő és gombaölő tulajdonságai miatt. Legnagyobb számban Queensland délkeleti részén, az Új-Dél-Wales északi partján és a szomszédos területeken fordul elő. Patakpartokon, mocsaras vidékeken növekszik, többnyire egyeduralkodó fajként.

A növényt tudományos leírása 1905 óta ismert. Ekkor mutatta be a fajt az ausztrál növényzetet kutató két botanikus, Joseph Maiden és Ernst Betche. Latin nevét ekkor a latin alternus („alternatív”) és folium („levél”) szavakból kapta, utalva a levelek szétszórt, alternatív elrendezésére. A teafa elnevezés és a növény hétköznapi ismerete azonban korábbi: a legenda szerint az 1770-es éveken az ausztrál kontinensre érkező James Cook kapitány figyelte meg, hogy a bundjalung őslakosok a levelekből készült teát fogyasztják, ezért nevezte el teafának (angolul tea tree).

A fa példányai akár 7 méter magasra is megnőhetnek, bokros koronájúk. Girbe-gurba törzsükön fehéres páfránykérgük van. A levelek a szárakon szétszórtan helyezkednek el, simák, lágyak és egyenes alakúak. 1-3,5 cm hosszúak és alig 1 mm szélesek. Virágai fehér vagy krém színben tündökölnek. Tavasztól nyár elejéig a fa bolyhos kinézetű, mivel 3-5 cm-es tüskék tömegesen fordulnak elő rajtuk. A fa gyümölcse csésze alakú, alig 3 mm-es és az ágak mentén szétszórtan helyezkedik el.

Elsősorban illóolajáért termesztik, de a természetes megoldásokat preferálók háztartási célokra és kozmetikumként is használják.

További cikkek

Stronger Together Summer 2021

Csatlakoz a dōTERRA Stronger Together Summer 2021 eseményéhez! A dōTERRA Europe Connectiont ezúttal bensőségesebb hangvételű online események egész sora követi majd, amelyek célja a kapcsolatok …

BŐVEBBEN →

dōTERRA Healing Hands: Együtt a változásért II.

Ahogy azt már cikkünk előző részében is említettük, a dōTERRA úgy gondolja, a neve kötelezi arra, hogy felelősségteljesen bánjon a Föld ajándékaival. Cikkünkben további olyan …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X