Ismerkedjünk meg a tulsival

A szent bazsalikomként is emlegetett tulsi (Ocimum tenuiflorum) a gyógyfüvek királynője. Az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növényt az Ayurveda a legáldásosabb növények egyikeként tartja számon, megérdemelten.

A délkelet-ázsiai trópusokon endemikus, Indiában, Kínában, a Közel-keleten, de Ausztráliában, sőt még Észak-Afrikában is találhatók arról feljegyzések, hogy a növény gyógyászati vagy konyhai célokra használták már évezredekkel ezelőtt. Nevének eredetéről ókori indiai legendák szólnak, ezek szerint magáról Tulsiról, az indiai istennőről nevezték el, aki ebben a gyógynövényben született újra. Érdekesség, hogy ezzel párhuzamosan a keresztény kultúrában is kiemelkedő szereppel bír, Krisztus ajándékaként hivatkoznak rá.

A sokfelé ágazó cserje akár 3060 centiméter magasra is nőhet. Szőrös szárain elhelyezkedő legfeljebb 5 centiméteres zöld vagy lila levelei fogazott pereműek és ovális alakúak. Ezek a levelek értékes illóolajokat tartalmaznak, és a szárhoz hasonlóan puha szőrökkel borítottak. Virágai szintén világoslilák. Betakarítására a virágzási időszaka a legalkalmasabb, mivel ilyenkor a legmagasabb a növényben az illóolajok koncentrációja. Származási helyének megfelelően a napos és meleg időjárást részesíti előnyben, de az erős napfény és a szél is könnyedén kárt tesz benne.

Használata már több mint 3000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A gyógyászat számára elsősorban a levelei fontosak, azonban minden más része is értékes. Gyógyító hatásainak előhívásához leggyakrabban teákat és főzeteket készítenek őrleményéből, de napjainkban a kereslet növekedésével már tulsi-kapszula is kapható. Kiváló adaptogén, segít a szervezet kémiai és pszichológiai egyensúlyának helyreállításában, és megvéd a stressztől. Lassítja az öregedés folyamatát, és segíti a szív- és érrendszer működését is, illetve a májműködést. Vírus- és gombaölőhatással is bír, emellett csökkenti a gyulladásokat, valamint a láz és a megfázás tüneteit is. Azon kevés gyógynövény közé tartozik, amely nem rendelkezik mellékhatásokkal.

További cikkek

Csirke souvlaki tzatzikivel

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X