Ismerkedjünk meg a vadnaranccsal!

A rutafélék családjába tartozó vadnarancs (Citrus sinensis), vagy más néven édes narancs a mandarin, a citrom és a grapefruit mellett az egyik legnépszerűbb citrusféle, már több száz éve a hétköznapjaink része. A keresztes lovagok korában a nők szegfűszeggel tűzdelték a gyümölcsöt, kiszárították, majd piros szalaggal átkövetve talizmánként elrejtették a férjük ruhái közé, hogy az megvédje őket a háborúk viszontagságaiban. A szegfűszeges csoda ma is több otthonban megtalálható, különösen karácsony táján, az eredeti jelentése azonban odaveszett az évszázadok alatt. A kultusza azonban tovább virágzik, Görögországban például a menyasszonyok koszorúját ma is narancsvirágból fonják, fehér színe miatt a szüzesség jelképének tekintik.

Neve valószínűleg a tamil (a dravida nyelvcsalád egyik tagja) naru („illatos”) szóból származik, utalva a virágok és a bogyók erős illatára. Később innen kerülhetett át az indoeurópai nyelvcsaládba, a szanszkritban már náranga „narancsfa” kifejezéssel is találkozhatunk.

Az alacsony termetű fa örökzöld, maximum 8 méter magasra nő meg. Fiatal ágai szögletesek és csavarodottak, tövisekkel ékesítettek. Levelei szórt állásúak, aromás illatúak, szélük csipkés. Az év minden napján fényes zöldek, a levélnyél két oldalán pedig pálhalevelek találhatók. Erős illatú virágai egész évben nyílnak, akár 5 cm-es átmérőt is elérnek és egyesével vagy legfeljebb 6 tagú fürtben fejlődnek a levélhónaljban. A csészelevelek zöldek, a szirmok hosszúkás-tojásdad formájúak és fehér színűek. Elsősorban a mediterrán és szubtrópusi klímában sikeres a termesztése, ezeken a vidékeken akár 2000 m magasságig is megél az ültetvényeken.

A fa évről évre ehető narancsokkal ajándékoz meg bennünket. A narancs héját flavedónak is nevezik, a külső rész illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, így fűszernek is kiváló. A héj belsőbb rétege fehér színű, kesernyés, albedónak is hívják. A gyümölcs belseje narancssárga és lédús, magjai bármikor elvethetők. Nyersen és szárítva is fogyasztható, különböző édességek, likőrök, sütemények készülhetnek belőle, illetve illatszerek alapanyagául is használják.

További cikkek

Sajnos nem tudunk kapcsolódó cikkeket mutatni, de keress bátran Téged érdeklő témákat!

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X