Ismerkedjünk meg a vadnaranccsal!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ custom_padding=”||0px|||” hover_enabled=”0″]

A rutafélék családjába tartozó vadnarancs (Citrus sinensis), vagy más néven édes narancs a mandarin, a citrom és a grapefruit mellett az egyik legnépszerűbb citrusféle, már több száz éve a hétköznapjaink része. A keresztes lovagok korában a nők szegfűszeggel tűzdelték a gyümölcsöt, kiszárították, majd piros szalaggal átkövetve talizmánként elrejtették a férjük ruhái közé, hogy az megvédje őket a háborúk viszontagságaiban. A szegfűszeges csoda ma is több otthonban megtalálható, különösen karácsony táján, az eredeti jelentése azonban odaveszett az évszázadok alatt. A kultusza azonban tovább virágzik, Görögországban például a menyasszonyok koszorúját ma is narancsvirágból fonják, fehér színe miatt a szüzesség jelképének tekintik.

Neve valószínűleg a tamil (a dravida nyelvcsalád egyik tagja) naru („illatos”) szóból származik, utalva a virágok és a bogyók erős illatára. Később innen kerülhetett át az indoeurópai nyelvcsaládba, a szanszkritban már náranga „narancsfa” kifejezéssel is találkozhatunk.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/07/Citrus_sinensis._Naranxal.jpg” title_text=”vadnarancs” _builder_version=”4.5.1″ hover_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ hover_enabled=”0″]

Az alacsony termetű fa örökzöld, maximum 8 méter magasra nő meg. Fiatal ágai szögletesek és csavarodottak, tövisekkel ékesítettek. Levelei szórt állásúak, aromás illatúak, szélük csipkés. Az év minden napján fényes zöldek, a levélnyél két oldalán pedig pálhalevelek találhatók. Erős illatú virágai egész évben nyílnak, akár 5 cm-es átmérőt is elérnek és egyesével vagy legfeljebb 6 tagú fürtben fejlődnek a levélhónaljban. A csészelevelek zöldek, a szirmok hosszúkás-tojásdad formájúak és fehér színűek. Elsősorban a mediterrán és szubtrópusi klímában sikeres a termesztése, ezeken a vidékeken akár 2000 m magasságig is megél az ültetvényeken.

A fa évről évre ehető narancsokkal ajándékoz meg bennünket. A narancs héját flavedónak is nevezik, a külső rész illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, így fűszernek is kiváló. A héj belsőbb rétege fehér színű, kesernyés, albedónak is hívják. A gyümölcs belseje narancssárga és lédús, magjai bármikor elvethetők. Nyersen és szárítva is fogyasztható, különböző édességek, likőrök, sütemények készülhetnek belőle, illetve illatszerek alapanyagául is használják.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Ismerkedjünk meg a cickafarkkal!

Az orvosi cickafark (Achillea millefolium), egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű vagy a cickoró néven is ismert virágos növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az északi féltekén (Ázsiában, Európában …

BŐVEBBEN →

Zöldcitromos reggeli joghurt

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Emelkedj a dōTERRAval!

Hogy miért rajongunk a dōTERRAért? Mert mindig felemel! https://www.youtube.com/watch?v=H3utbHyIMlQ

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X