Ismerkedjünk meg a vadnaranccsal!

2020 Júl 31

A rutafélék családjába tartozó vadnarancs (Citrus sinensis), vagy más néven édes narancs a mandarin, a citrom és a grapefruit mellett az egyik legnépszerűbb citrusféle, már több száz éve a hétköznapjaink része. A keresztes lovagok korában a nők szegfűszeggel tűzdelték a gyümölcsöt, kiszárították, majd piros szalaggal átkövetve talizmánként elrejtették a férjük ruhái közé, hogy az megvédje őket a háborúk viszontagságaiban. A szegfűszeges csoda ma is több otthonban megtalálható, különösen karácsony táján, az eredeti jelentése azonban odaveszett az évszázadok alatt. A kultusza azonban tovább virágzik, Görögországban például a menyasszonyok koszorúját ma is narancsvirágból fonják, fehér színe miatt a szüzesség jelképének tekintik.

Neve valószínűleg a tamil (a dravida nyelvcsalád egyik tagja) naru („illatos”) szóból származik, utalva a virágok és a bogyók erős illatára. Később innen kerülhetett át az indoeurópai nyelvcsaládba, a szanszkritban már náranga „narancsfa” kifejezéssel is találkozhatunk.

Az alacsony termetű fa örökzöld, maximum 8 méter magasra nő meg. Fiatal ágai szögletesek és csavarodottak, tövisekkel ékesítettek. Levelei szórt állásúak, aromás illatúak, szélük csipkés. Az év minden napján fényes zöldek, a levélnyél két oldalán pedig pálhalevelek találhatók. Erős illatú virágai egész évben nyílnak, akár 5 cm-es átmérőt is elérnek és egyesével vagy legfeljebb 6 tagú fürtben fejlődnek a levélhónaljban. A csészelevelek zöldek, a szirmok hosszúkás-tojásdad formájúak és fehér színűek. Elsősorban a mediterrán és szubtrópusi klímában sikeres a termesztése, ezeken a vidékeken akár 2000 m magasságig is megél az ültetvényeken.

A fa évről évre ehető narancsokkal ajándékoz meg bennünket. A narancs héját flavedónak is nevezik, a külső rész illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, így fűszernek is kiváló. A héj belsőbb rétege fehér színű, kesernyés, albedónak is hívják. A gyümölcs belseje narancssárga és lédús, magjai bármikor elvethetők. Nyersen és szárítva is fogyasztható, különböző édességek, likőrök, sütemények készülhetnek belőle, illetve illatszerek alapanyagául is használják.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a kék varádiccsal!

Ismerkedjünk meg a kék varádiccsal!

A kék varádiccsal (Tanacetum annuum), a mediterrán medencében őshonos növénnyel számtalan néven találkozhatunk a különböző szépségápolási termékek vagy aromaterápiás készítmények leírásának olvasgatása közben. Hivatkoznak rá például csipkés facéliaként, marokkói...

bővebben
Ismerkedjünk meg a rózsaborssal!

Ismerkedjünk meg a rózsaborssal!

A rózsabors a perui borsfa (Schinus molle) termése. A fa a szappanfavirágúak közé tartozik, azon belül is a szömörcefélék családjának egyik tagja. Bár nevükben hasonlók, valójában rendszertanilag nem áll kapcsolatban a borssal, viszont a kesudió, a pisztácia és a...

bővebben
Ismerkedjünk meg a cédrussal!

Ismerkedjünk meg a cédrussal!

A cédrus (Cedrus), ez a fenséges, díszes örökzöld növény az északi flórabirodalom (Boreálisz) egyik őshonos lakója volt, míg nem élőhelye a virágos növények térhódításával párhuzamosan egyre kisebb területre zsugorodott. Korábban a teljes északi mérsékelt égövet...

bővebben
>