Ismerkedjünk meg a vadnaranccsal!

2020 júl 31

A rutafélék családjába tartozó vadnarancs (Citrus sinensis), vagy más néven édes narancs a mandarin, a citrom és a grapefruit mellett az egyik legnépszerűbb citrusféle, már több száz éve a hétköznapjaink része. A keresztes lovagok korában a nők szegfűszeggel tűzdelték a gyümölcsöt, kiszárították, majd piros szalaggal átkövetve talizmánként elrejtették a férjük ruhái közé, hogy az megvédje őket a háborúk viszontagságaiban. A szegfűszeges csoda ma is több otthonban megtalálható, különösen karácsony táján, az eredeti jelentése azonban odaveszett az évszázadok alatt. A kultusza azonban tovább virágzik, Görögországban például a menyasszonyok koszorúját ma is narancsvirágból fonják, fehér színe miatt a szüzesség jelképének tekintik.

Neve valószínűleg a tamil (a dravida nyelvcsalád egyik tagja) naru („illatos”) szóból származik, utalva a virágok és a bogyók erős illatára. Később innen kerülhetett át az indoeurópai nyelvcsaládba, a szanszkritban már náranga „narancsfa” kifejezéssel is találkozhatunk.

Az alacsony termetű fa örökzöld, maximum 8 méter magasra nő meg. Fiatal ágai szögletesek és csavarodottak, tövisekkel ékesítettek. Levelei szórt állásúak, aromás illatúak, szélük csipkés. Az év minden napján fényes zöldek, a levélnyél két oldalán pedig pálhalevelek találhatók. Erős illatú virágai egész évben nyílnak, akár 5 cm-es átmérőt is elérnek és egyesével vagy legfeljebb 6 tagú fürtben fejlődnek a levélhónaljban. A csészelevelek zöldek, a szirmok hosszúkás-tojásdad formájúak és fehér színűek. Elsősorban a mediterrán és szubtrópusi klímában sikeres a termesztése, ezeken a vidékeken akár 2000 m magasságig is megél az ültetvényeken.

A fa évről évre ehető narancsokkal ajándékoz meg bennünket. A narancs héját flavedónak is nevezik, a külső rész illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, így fűszernek is kiváló. A héj belsőbb rétege fehér színű, kesernyés, albedónak is hívják. A gyümölcs belseje narancssárga és lédús, magjai bármikor elvethetők. Nyersen és szárítva is fogyasztható, különböző édességek, likőrök, sütemények készülhetnek belőle, illetve illatszerek alapanyagául is használják.

További cikkek

Ismerkedjünk meg a grépfrúttal!

Ismerkedjünk meg a grépfrúttal!

A citrancsként is ismert grépfrút (Citrus x paradis) a pomelo és a narancs hibridje, előbbihez azonban közelebb áll. A legfiatalabb citrusféleként tartják számon, csak az 1750-es években fedezték fel Barbadoson. Grapefruitnak John Lunan jamaikai botanikus nevezte el...

bővebben
Ismerkedjünk meg a balzsamfenyővel!

Ismerkedjünk meg a balzsamfenyővel!

A balzsamos jegenyefenyőként is gyakran emlegetett balzsamfenyő (Abies balsamea) a fenyőfélék családjába, azon belül is a jegenyefenyők rendjébe tartozik. Elsősorban Észak-Amerika flóraterületén és Kanadában endemikus. Keleten egészen Labradorig és Új-Fundlandig,...

bővebben
Ismerkedjünk meg a zöldcitrommal!

Ismerkedjünk meg a zöldcitrommal!

A limeként vagy savanyú citromként is ismert zöldcitrom (Citrus aurantiifolia) egy citrusféle, amely a rutafélék családjába tartozik. Délkelet-Ázsiából és az indonéz szigetvilágból származik, természetes előfordulási helyei a trópusi és a mediterrán területek....

bővebben
>