Ismerkedjünk meg a vetiverrel!

A khus-khus névre is hallgató ázsiai fűféle, a vetiver (Vetiveria zizanoides) a perjefélék családjába tartozik. Morfológiai jellemzőit tekintve nagyon hasonló a citromfűhöz, és az itthon is termő citronellához.

A vetivert legalább 2000 éve ismeri az emberiség, már a tamil irodalomban is olvasni az orvosi célú alkalmazásáról. Idegrendszert nyugtató hatása miatt gyakran hivatkoznak rá a nyugalom olajaként is. Indiában, Jáván, Tahitiben, Burmában és Sri Lankán őshonos, ma is szabadon nő ezeken a helyeken, ugyanakkor termesztik Dél-Indiában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Japánban, Brazíliában és Nyugat-Afrikában, illetve Jamaicán is.

Az illatos növény extrém módon tűri a környezet szélsőséges viszontagságait. A legtöbb fűféléhez hasonlóan szárazságtűrő, akár 55 fokon is elvisel, de a hideg idő sem pusztítja el: -15 fokig zöldell, alatta pedig ugyan ellilul és elpusztul a felszín feletti része, de a talajban levő részek túlélik, és a körülmények enyhülésével újra kihajtanak. Az árvizet is kibírja, akár két hónapig is életben tud maradni, ha a víz tiszta felette. Legjobban a 25 fok körüli hőmérsékleten érzi magát. Félárnyékos helyen, homokos vályogtalajban optimálisan fejlődik.

Átlagosan 1,5 méter magas példányokkal találkozni, kedvező feltételek mellett azonban akár 3 méter magasra is szökkenhetnek a merev, egyenes szárai. Levelei is hosszúak, keskenyek és meglehetősen merevek, színük élénk zöld.

Gyökerei szőnyegszerű, bonyolult hálózatot alkotnak a talajban. A családba tartozó más fajoktól eltérően azonban jellemzően nem oldalirányba, hanem lefelé nőnek; akár 3-4 méter mélyre is akár egyetlen év alatt, ugyanis 13 fok feletti hőmérsékleten naponta átlagosan 12,6 centit nő a gyökere. Ezt a tulajdonságát kiaknázva számos helyen a talajerózió ellensúlyozására használják, a kávé- és teaültetvényeken, illetve a rizsföldeken, valamint patakpartokon, teraszokon is gyakori természetes megoldás.

Viszonylag gyorsan növő, magas energiatartalmú szára miatt takarmányként is termesztik, de megtalálni a kézműves piacokon kötélként, füstölőkben vagy fonallá alakítva. Az ayurvédikus szappanok mellett különböző pattanásra, sebekre való krémekben, parfümökben találkozni vele. A gyökérből nemcsak olaj készül, hanem étel is. A sötétzöld gyökérszirupot vízzel, cukorral és citromsavval elkeverve khus-szirupként árusítják, desszertek, fagylaltok ízesítője.

További cikkek

Egy vállalat, amely sosem habozik segíteni!

2020-ban elindult a dōTERRA #EngageInGood kampánya. Az Engage In Good egy mozgalom, amely lehetőség teremt, hogy az emberek távolról is segítsenek egymásnak. Ugyanezen év márciusában …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X