Ismerkedjünk meg a vietnámi eukaliptusszal!

A vietnámi eukaliptuszt (Corymbia citriodora) citromos illatú kérge miatt szokás citromillatú vagy citromos eukaliptusznak is nevezni, latin nevének második része is citromillatút jelent.

Először 1848-ban említetti W. J. Hooker (18. században élő angol botanikus és illusztrátor) a Journal of an Expedition into the Interior of Tropical Australia folyóiratban. A növény a mirtuszfélék családját bővíti több száz fajtársával együtt. Őshazája Északkelet-Ausztrália, napjainkban azonban már számos ipari ültetvény található a Földközi-tenger környékén és Afrikában is. Érdekesség, hogy a közkedvelt koalák számára az eukaliptuszlevél az egyetlen táplálék, ez éhségük mellett csökkenti a szomjúságukat is (ti. sosem isznak vizet).

A fa akár 25-40 méter magasra is nőhet, alkalmanként az 50 métert is eléri. Kérge sima és fehér vagy rózsaszínű. Fényes, zöld levelei lándzsásak, körülbelül 2 centiméter hosszúak. Éleikkel a nap felé fordulnak, így az aljnövényzet megfelelő napsütést kap, ennek köszönhetően az eukaliptuszerdőkben sosem kopár a föld. Bimbóit a megszokottól eltérően rügysapka borítja, nyílásukkor fehérben pompáznak, magjaik pedig harangalakúak. A rengeteg napfény mellett enyhén savas, agyagos talajra van szüksége.

Jellemzően illóolajáért termesztik, melyet vízgőzdesztillációval vonnak ki leveleiből és ágaiból. Finomítatlan verzióban leginkább az illatszeriparban használják fel, finomított formáját pedig szúnyogok ellen vetik be. A bioboltokban és gyógyszertárakban kapható vietnámi eukaliptusz-illóolaj tisztító és fertőtlenítő hatással is bír, de több gyógyhatást is tulajdonítanak neki. Nyákoldó és hűsítő hatása miatt szájvizekben, fogkrémekben és torokcukorkákban is állandó alapanyag, ráadásul azon kevés illóolaj közé tartozik, amely baktérium- és vírusölő hatással is rendelkeznek. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt sebkezelésre is alkalmas, de az aromaterápiában is közkedvelt frissítő hatása miatt.

További cikkek

Egy vállalat, amely sosem habozik segíteni!

2020-ban elindult a dōTERRA #EngageInGood kampánya. Az Engage In Good egy mozgalom, amely lehetőség teremt, hogy az emberek távolról is segítsenek egymásnak. Ugyanezen év márciusában …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X