Ismerkedjünk meg az édesköménnyel!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.4.6″ custom_padding=”||0px|||”]

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) a zellerfélék családjába tartozó növény, melyet vezérkapor, vagy a Balaton déli részén ánizskapor néven is ismerünk. A mediterrán régióban őshonos, főleg tó- és folyópartokon található. A görögök, egyiptomiak, kínaiak és az indiaiak már az ókorban ismerték jótékony hatásait. Hozzánk a rómaiak hozták el, és századokon át kolostorok kertjeiben termesztették a fűszer- és gyógynövényként egyaránt jelentős édesköményt.

Az édeskömény évelő, ritkán kétéves növény, melynek 30–40 centiméter hosszú, orsó alakú főgyökere kívül piszkosfehér, belül hófehér. Erősen elágazó kékeszöld színű szára 1–2 méter magasra nő meg. Többszörösen szárnyasan összetett levelei szórt állásúak. Termése nagyon hasonlít a kaporéhoz, de annál nagyobb. Az 5–8 mm hosszú, zöldesbarna vagy zöldessárga termés csípős és kissé édeskés ízű, fűszernek ez a legjobb.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/05/9600952662_ff4090e8ca_k.jpg” title_text=”9600952662_ff4090e8ca_k” _builder_version=”4.4.6″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.4.6″]

A növénynek elsősorban illóolajának hatóanyagai miatt számos gyógyászati és egészségügyi előnye van. Az indiai szubkontinensen elterjedt szokás édesköménymagokat rágcsálni étkezés után, hogy megkönnyítsék, ösztönözzék az emésztést, és kellemesebb legyen a lehelletük – általánosságban elmondható, hogy az édeskömény segíti a gyomor- és a bélrendszer egészséges működését.

Ráadásul remek C vitamin forrás is: egy csésze édeskömény a napi C-vitaminszükségletnek csaknem 20%-át teszi ki. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, segít regenerálni a bőrszövetet, támogatja a kollagéntermelést, és antioxidánsként védi az erek falát a szabadgyökök káros hatásaitól, amelyek gyakran szívbetegségekhez vezethetnek.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/05/Fenouil.jpg” title_text=”Fenouil” _builder_version=”4.4.6″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.4.6″]

A vas és a hisztidin – egy édesköményben található aminosav – egyaránt segíthetnek enyhíteni a vérszegénység tüneteit. Míg a vas a hemoglobin fő alkotóeleme, a hisztidin serkenti a hemoglobin képződését, és hozzájárul a vér egyéb összetevőinek termelődéséhez is. Az édeskömény szintén remek partner lehet a bakteriális fertőzések által okozott hasmenés elleni küzdelemben, mivel egyes összetevői, mint például az anetol és a cineole, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Zöldcitromos wrap

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Ismerkedjünk meg a keserű naranccsal!

A Délkelet-Ázsiában őshonos keserű narancs (Citrus aurantium) a rutafélék családjába tartozik. Szevillai narancsként is ismert. A pomeló és a mandarin hibridjeként tartják számon. Polinéziába az …

BŐVEBBEN →

Ismerkedjünk meg a muskotályzsályával!

A gyógynövényként is értékes muskotályzsálya (Salvia sclarea) elsősorban a Földközi-tenger északi medencéjében endemikus, de néhány észak-afrikai és közép-ázsiai területen is megterem vadon. Rendszertani besorolását tekintve …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X