Ismerkedjünk meg az ilang-ilanggal!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ custom_padding=”||0px|||” hover_enabled=”0″]

Az ilang-ilang olaj a Kananga (Cananga odorata) nevű növény illóolaja. A fa az Annónafélék családjába tartozik, elsősorban Indiában és a Fülöp-szigeteken őshonos, de ma már ugyanúgy megtalálható Dél-Amerika északi részén is, ahogy Venezuela forró éghajlatán. Az ilang-ilang kifejezés a tagalog nyelvből származik, ahol az ilang szó önmagában „vadon”, ”erdőn kívüli” jelentésű, ezzel utalva a növény természetes élőhelyére. Ugyanakkor lehetséges, hogy az ilang-ilan („ritka”, „rendkívüli”) kifejezésre is visszavezethető, jelölve ezzel a különleges szerepét: például az illata erőteljesen hat a szakrális csakrára, így a Fülöp-szigeteken a hitvesi ágyakat virágjával hintik be.

A fa ideális körülmények között viszonylag gyorsan növekszik, és néhány év alatt akár 12 méter magasra is szökken. Ehhez alapvetően a savas talajra és a részleges napsütésre, valamint a mérsékelt időjárásra van szüksége.  Örökzöld levelei hosszúkásak, hullámos margós szélei hegyesen végződnek, mintegy 13-21 cm hosszúak. Virága zöldes-sárga színű, ritkábban rózsaszín vagy vörös, formáját tekintve pedig leginkább egy tengeri csillaghoz hasonlítanak fodros, hullámos szirmai. A filippínók virágait az arab jázmin (szampaguita) virágaival együtt nyakláncba fűzik, ezt a nők viselik, és vallási képek díszítésére használják. Az édeskés, már-már mámorító, erős illatú illóolajat, amely leginkább a narancs és a jázmin keverékére hasonlít, a szirmokból nyerik ki desztillációval. Széles körben alkalmazzák, ez a Chanel Nº5 parfüm egyik alapillata is, emellett az aromaterápiában is kiemelkedő szerepet tölt be. Termése sem vész kárba, fekete bogyói fontos madáreledel több galambfajnak, így például a Wompoo-gyümölcsgalamboknak.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Ismerkedjünk meg a cickafarkkal!

Az orvosi cickafark (Achillea millefolium), egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű vagy a cickoró néven is ismert virágos növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az északi féltekén (Ázsiában, Európában …

BŐVEBBEN →

Zöldcitromos reggeli joghurt

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Emelkedj a dōTERRAval!

Hogy miért rajongunk a dōTERRAért? Mert mindig felemel! https://www.youtube.com/watch?v=H3utbHyIMlQ

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X