Ismerkedjünk meg az oregánóval!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.4.8″ custom_padding=”||0px|||”]

A szurokfű nemzetségbe tartozó fűszer- és gyógynövényt vadmajoránnaként vagy oregánóként  (Origanum vulgare) ismerjük. Neve az origanum görög szóból ered, ahol az oros előtag „hegy”, a ganos utótag „ragyogás” jelentésű, „a hegy ékessége” összetételként fordítható. Őshazája a Földközi-tenger medencéjére tehető, ma már Észak-Amerikában, illetve Európa- és Ázsia-szerte előfordul vadon és termesztett formában egyaránt. Hazánkban is gyakran felbukkan a meszes talajokon, főleg hegyoldalakban és erdőszéleken.

Már az ókori Egyiptomban is ismerték gyógyító hatását, köhögés csillapítására használták, a görögök emellett sérüléseket is gyógyítottak vele. Európában leginkább fűszerként terjedt el, sajátságos íze a majoránnára és a kakukkfűre emlékeztet, bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva a mediterrán konyha jellegzetes ismertetője.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/06/oregano-ordinary-4337513_960_720.jpg” title_text=”oregano-ordinary” _builder_version=”4.4.8″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.4.8″]

A szurokfű közepesen magas félcserje, 30-80 cm magas, évelő növény. Vízigénye is alacsony, így kifejezetten igénytelennek számít, a tűző napot is elviseli. Gyökérzete kúszó, fokozatosan fásodó. Szára gazdagon elágazik, négyélű, barnásvörös színű.  Zöld levelei átellenes vonásúak és tojásdadok, a csúcs felé hegyesednek. Bíborszínű murvalevelei szintén hosszúkásak. Virágai hosszú kocsányon, a levél hónaljából kifejlődő tálörvekből jönnek létre, aprók, fehér vagy bíborszínűek, júniustól szeptemberig virágoznak. Termése barna színű, alig 1 mm-es. Termesztéskor magvetéssel vagy tőosztással szaporítják.

Leveleit szárítás után leforrázva nyugtatóként fogyasztják, illetve ételízesítésre, festékkészítésre is használják.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Ismerkedjünk meg a cickafarkkal!

Az orvosi cickafark (Achillea millefolium), egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű vagy a cickoró néven is ismert virágos növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az északi féltekén (Ázsiában, Európában …

BŐVEBBEN →

Zöldcitromos reggeli joghurt

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Emelkedj a dōTERRAval!

Hogy miért rajongunk a dōTERRAért? Mert mindig felemel! https://www.youtube.com/watch?v=H3utbHyIMlQ

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X