Ismerkedjünk meg az óriás tujával! 

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ custom_padding=”||0px|||” hover_enabled=”0″]

Az óriás tuja (Thuja plicata) örökzöld növény, a ciprusfélék családjának képviselője, az egyik legismertebb tűlevelű. Napjainkban a Föld növényzetének mintegy ötödét ez alkotja. Leginkább az Amerikai Egyesült Államok északnyugati részén, illetve Kanada délnyugati részén elterjedt, de Alaszkában is fellelhető, újabban pedig a mérséklet égövi tájakon is telepítik, így Európában, Ausztráliában is találkozhatunk vele.

Az angolban a tuja jelentésű arborvitae kifejezés életfát jelent,  az észak-amerikai bennszülöttek is hosszú életet adó faként tartották számon. Gyakran ebből készítették a vallási szertartásokhoz szükséges tárgyakat is, a legrégebbi leletek 5000−8000 évesek a radiokarbonos kormeghatározás szerint. Tudományos nevében a plicata görög eredetű, jelentése „lemezekbe hajtott”. Magyar elnevezése a méretére utal.

Kedveli a sűrű erdőket, a hegyek oldalát, de megél a mocsarakban és a folyómedencékben is. Árnyékos helyen is jól szaporodik, akár 12−45 méter magasra is megnő, törzsének átmérője pedig a 6−7 métert is elérheti. A legnagyobb példány nevet is kapott (Quinault Lake Red Cedar) impozáns megjelenése előtt tisztelegve, ugyanis mintegy 55 méter magas és kb. 500 köbméternyi faanyagot tartalmaz.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/08/Thuja_plicata_43570.jpg” title_text=”Thuja_plicata_43570″ _builder_version=”4.5.1″ hover_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ hover_enabled=”0″]

Az óriás tuja, ha más fáktól távol növekszik, akkor az ágai a talajszinthez közel is fejlődnek és szerteágaznak; ha más fajokkal vagy fajtársaival társul, akkor azonban ágai csak magasan nőnek, ahol a napfény jobban éri őket. Egyes példányai több mint ezer évig élnek, a Queen Charlotte-szigeteken több 900 évnél idősebb példány található.

Zöld levelei laposak, pikkelyszerűek, az ágak két oldalán helyezkednek el és 90 fokos szögben követik egymást. Érdekesség, hogy a levél fonákján apró gázscserenyílások vannak, ezeket fehér pontoknak látjuk. A fa tobozai kb 1,5−2 centiméter hosszúak, alig 5 milliméter átmérőjűek, 8−12 pikkellyel borítottak.

Felhasználása sokrétű: nagymértékű ellenálló képessége miatt kiváló építőanyag kültérre is, hajók padozatát is szívesen készítek belőle. Könnyű súlya miatt a hangszerkészítők is felfedezték, és a gitárok tetőanyagához használják. Dísznövényként is elterjedt, gyakran látni több méter magas és formára nyírt sövényekben.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Ismerkedjünk meg a cickafarkkal!

Az orvosi cickafark (Achillea millefolium), egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű vagy a cickoró néven is ismert virágos növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az északi féltekén (Ázsiában, Európában …

BŐVEBBEN →

Zöldcitromos reggeli joghurt

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Emelkedj a dōTERRAval!

Hogy miért rajongunk a dōTERRAért? Mert mindig felemel! https://www.youtube.com/watch?v=H3utbHyIMlQ

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X