Ismerkedjünk meg az orvosi citromfűvel!

Az orvosi citromfű (Melissa officinalis), más néven mézfű, citromszagú melissza az egyik legrégebben használt gyógynövényünk. Kis-Ázsiában, Közép- és Dél-Európában, valamint a Földközi-tenger környékén endemikus, bár vadon kevésbé található meg, inkább termesztett növényként találkozunk vele a kertjeinkben vagy ültetvényeken. Értékét hamar felismerték, a görögök például a méhcsaládok kirajzásának megakadályozására használták, innen kapta latin nevét is (ti. Melissa, „mézelő méh”). Gondozására kiemelt figyelmet fordítottak a rómaiak és az arabok is. Nyugat-Európába a Benedek-rendi szerzetesek hozták be, hogy kolostorkertjeikben virágozzanak. Túlélésükre annyira vigyáztak, hogy Nagy Károly császár 810-től a Capitulare de vilis rendeletben írta elő a termesztését.

Magyar nevét 1775-ben említik először (Csapó József füveskönyvében), a citrom előtag itt már az illatára utal, a fű utótag csak magyarázó szerepű.

A tartósan 20 fok feletti meleg, napos helyeken érzi jól magát, de a telet is túléli, ha hótakaró borítja, így az itthoni telek nem tesznek kárt az évelő növényben. Ideális körülmények között akár 150 cm magasra is megnő. Levelei erős citromillatot árasztanak, tojásdad alakúak, csipkés fűrészes szélűek, a szárhoz rövid nyéllel kapcsolódnak. A fénylő, sötétzöld levéláradat felső harmadában helyezkednek el álörvökben rózsaszín és fehér virágai, melyek tízesével-húszasával nyílnak július és augusztus folyamán, illetve a kb. 1 mm hosszú, fekete termései. Virágában különösen sok a nektár, a méhek ezért nagyon kedvelik, kiváló legelő nekik. Az emberek zöld állapotban fűszerként is használják, süteményekben a citromot is helyettesítheti.

A citromfű gyógynövényként és fűszernövényként egyaránt ismert: vírusölő tulajdonságai miatt kedvelt, remekül alkalmazható idegnyugtatóként, gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén. Különösen hasznos az emésztés javításában és gyomorpanaszok kezelésében. A karmelitavíz néven ismert szer egyik fő hatóanyaga.

További cikkek

Egy vállalat, amely sosem habozik segíteni!

2020-ban elindult a dōTERRA #EngageInGood kampánya. Az Engage In Good egy mozgalom, amely lehetőség teremt, hogy az emberek távolról is segítsenek egymásnak. Ugyanezen év márciusában …

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X