Ismerkedjünk meg az orvosi citromfűvel!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.4.9″ custom_padding=”||0px|||”]

Az orvosi citromfű (Melissa officinalis), más néven mézfű, citromszagú melissza az egyik legrégebben használt gyógynövényünk. Kis-Ázsiában, Közép- és Dél-Európában, valamint a Földközi-tenger környékén endemikus, bár vadon kevésbé található meg, inkább termesztett növényként találkozunk vele a kertjeinkben vagy ültetvényeken. Értékét hamar felismerték, a görögök például a méhcsaládok kirajzásának megakadályozására használták, innen kapta latin nevét is (ti. Melissa, „mézelő méh”). Gondozására kiemelt figyelmet fordítottak a rómaiak és az arabok is. Nyugat-Európába a Benedek-rendi szerzetesek hozták be, hogy kolostorkertjeikben virágozzanak. Túlélésükre annyira vigyáztak, hogy Nagy Károly császár 810-től a Capitulare de vilis rendeletben írta elő a termesztését.

Magyar nevét 1775-ben említik először (Csapó József füveskönyvében), a citrom előtag itt már az illatára utal, a fű utótag csak magyarázó szerepű.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://olajozunk.hu/wp-content/uploads/2020/07/Melissa_officinalis_6zz.jpg” title_text=”melissa” _builder_version=”4.4.9″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.4.9″]

A tartósan 20 fok feletti meleg, napos helyeken érzi jól magát, de a telet is túléli, ha hótakaró borítja, így az itthoni telek nem tesznek kárt az évelő növényben. Ideális körülmények között akár 150 cm magasra is megnő. Levelei erős citromillatot árasztanak, tojásdad alakúak, csipkés fűrészes szélűek, a szárhoz rövid nyéllel kapcsolódnak. A fénylő, sötétzöld levéláradat felső harmadában helyezkednek el álörvökben rózsaszín és fehér virágai, melyek tízesével-húszasával nyílnak július és augusztus folyamán, illetve a kb. 1 mm hosszú, fekete termései. Virágában különösen sok a nektár, a méhek ezért nagyon kedvelik, kiváló legelő nekik. Az emberek zöld állapotban fűszerként is használják, süteményekben a citromot is helyettesítheti.

A citromfű gyógynövényként és fűszernövényként egyaránt ismert: vírusölő tulajdonságai miatt kedvelt, remekül alkalmazható idegnyugtatóként, gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén. Különösen hasznos az emésztés javításában és gyomorpanaszok kezelésében. A karmelitavíz néven ismert szer egyik fő hatóanyaga.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

További cikkek

Ismerkedjünk meg a cickafarkkal!

Az orvosi cickafark (Achillea millefolium), egérfarkúfű, ezerlevelűfű, pulykafű vagy a cickoró néven is ismert virágos növény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az északi féltekén (Ázsiában, Európában …

BŐVEBBEN →

Zöldcitromos reggeli joghurt

Mindkét növény jól ismert összetevő tehát a kulináris világban, elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt.

BŐVEBBEN →

Emelkedj a dōTERRAval!

Hogy miért rajongunk a dōTERRAért? Mert mindig felemel! https://www.youtube.com/watch?v=H3utbHyIMlQ

BŐVEBBEN →

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X