Mi az az aromaterápia?

2020 Júl 10

Az aromaterápia, vagy más néven illóolaj-terápia a test, az elme és a szellem egészségének javítását tűzte ki célul, melyhez elsősorban a növények virágaiból, kérgéből, szárából, leveléből, gyökeréből vagy más növényrészből kinyert természetes olajokat alkalmaz. Holisztikus szemléletű, mind a testi, mind az érzelmi jóllét elősegítése fontos célja. Bár elsősorban a természet művészetének tekintik, napjainkban egyre nagyobb elismerést vív ki magának a tudomány és az orvostudomány területén is.

A természetes növényi kivonatokat már évezredek óta használják. Az ókori kultúrák (Kína, India, Egyiptom) szinte mindegyikében jelen voltak a növények a balzsamokban és az olajokban, ezeket orvosi és vallási célokra használták fel. A legkorábbi írásos forrás az első századból származik, a gyógyító tulajdonságokkal kapcsolatos hiedelmeket Pedagnius Dioscrides (görög farmakológus, botanikus) írta le De Materia Medica című munkájában. Az illóolajokat először a 10. században párolták le a perzsák, az ezzel kapcsolatos írásos források a 16. századi Németországból származnak. A 19. századi Franciaországban már a betegségek kezelésére is használták a hagyományos, nyugati orvoslás gyógyszerei mellett.

Az aromaterápia kifejezést egy francia vegyész és parfümkészítő, René-Maurice Gattefossé alkotta meg Aromaterápia című, 1937-ben publikált könyvében, mely az illóolajok orvosi alkalmazási lehetőségeiről szólt. Néhány évvel később, a második világháborúban pedig már sebesült katonák kezelésére használták antiszeptikumokként az olajokat Jean Valnet (francia sebész) javaslatára.

Az aromaterápiás kezelés többféle módon is történhet, például diffúzorokkal, inhalátorokkal, fürdősókkal, testolajokkal vagy krémekkel, esetleg porlasztókkal vagy önmagában, a bőrre cseppentve.

Érdekesség, hogy több mint százféle illóolaj van, ám az emberek általában csak néhány népszerű olajat (eukaliptusz, citromfű, borsmenta stb.) alkalmaznak, kiaknázatlanul hagyva ezzel a többi növényben rejlő lehetőségeket, holott minden olajnak egy sor egyedi gyógyító tulajdonsága van, kombinációik pedig szinergikus keveréket létrehozva még több előnnyel járhatnak, elősegítve az agy jobb működését, az egész test gyógyulását.

További cikkek

Egy finom olajos masszázs?

Egy finom olajos masszázs?

Az ókori római fürdőházakban általános gyakorlat volt a bőr kondicionálása és a pihentető olívaolajos masszázs. A teljes test kezelésének számos pozitív tulajdonságot tulajdonítottak: az olajoknak köszönhetően a bőr rugalmasabb, simább és egészségesebb lett. A...

bővebben
Érdekességek az illóolajok történetéből

Érdekességek az illóolajok történetéből

Az illóolajok használata szinte egyidős az ember történelmével: végigkísért minket az évszázadok, évezredek során, hogy újra és újra bebizonyítsák, a természet csodálatos eszköztárral ajándékozta meg szülötteit. Az ókorban elsősorban testápolás céljára, illatosításra,...

bővebben
Az illóolajok fiziológiája

Az illóolajok fiziológiája

Amikor az illóolajok jótékony hatásairól szóló írásokat megvizsgáljuk a történelem során, arra a következtetésre jutunk, hogy az egyre szélesedő illóolaj-használatot a nyugati egészségügy is egyre jobban elfogadja. Számos ékesen szóló leírás olvasható az...

bővebben
>