A mandarinfa egy kis termetű, egytörzsű örökzöld növény sok-sok vékony, lelógó ággal. A mandarinfa termésének a héját három különböző mandarin esszenciális olaj előállítására is használják: ezek a zöld, a vörös és a sárga mandarin. Az, hogy ezen variációk közül melyik esszenciális olajat kapjuk, a gyümölcs érettségétől és a lepárlás idejétől függ. A sárga mandarint tartják a legvirágosabb aromájúnak valamennyi mandarin esszenciális olaj közül, amely az ebédnek is különleges csavart ad.
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 kicsontozott bio csirkemell
- 2 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 2 narancs
- 1 aprított vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 evőkanál cukor
- 30 ml és 1 evőkanál olívaolaj (külön)
- 5 csepp sárga mandarin esszenciális olaj
Elkészítés:
- Állítsd a sütőt 200 fokra!
- Keverd össze az olívaolajat a finomra vágott fokhagymával, aprított vöröshagymával, sóval, borssal és cukorral egy tálban!
- Tedd a csirkehúst egy sütőtálba, és öntsd rá az olajos keveréket!
- Szeld fel a narancsot, és helyezd a csirkére!
- Süsd 45-60 percen keresztül, vagy amíg el nem éri a kívánt állagot!
- Közben egy kis tálban adj egy evőkanál olívaolajhoz 5 csepp sárga mandarin esszenciális olajat! Alaposan keverd össze!
- Egy sütőecsettel kend a keveréket a csirkére, és már tálalhatod is!