Termesztők arany tenyérrel – Kölcsönösen előnyös beszerzési program Nepálban

Nepál alföldi lapályán egy folyó mellett megbújva található Sangrampur kis mezőgazdasági települése. Poros kurkumaföldek kiterjedt hálójaként nyújtózik el a folyóparttól. A sok helyi termelő itt termeszti és készíti elő a piac számára az arany színű fűszert. Letörölhetetlen róluk foglalkozásuk jelképe: a tenyerük arany színű.

Parlagon hagyott álmok, nehéz évek

A világ más részeinek kurkumatermesztőivel ellentétben a sangrampuri termelőknek mérhetetlenül sok időt kell arra fordítaniuk, hogy a terményt eladásra előkészítsék. A jelenlegi piaci kívánalmak miatt a termelőknek nemcsak megtermelniük és betakarítaniuk kell a kurkumagyökeret, hanem meg is kell tisztítaniuk, meg kell főzniük és fel kell dolgozniuk az erős színező hatással bíró gumókat – mindezt még azelőtt, hogy esélyük lenne az eladásra. Ezeket a kistermelőket még egy sikeres betakarítást követően is ide-oda dobálják a piaci bizonytalanságok sűrűn érkező hullámai: sajnálatosan gyakran fordul elő, hogy a valós értékénél jelentősen kevesebbet kapnak a munkaigényesen megtermelt kurkumájukért.

Ramekwal Saha egyike ezeknek az arany tenyerű termelőknek, akik Sangrampurban igyekeznek a piaci nyomás fölé kerekedni. Ő és a felesége régóta arról álmodoznak, hogy a gazdaságuk majd megadja a kellő pénzügyi biztonságot ahhoz, hogy a gyermekeiket iskolába küldjék. Ramekwal ebbe a jövőképbe kapaszkodva ültette el az első kurkumanövényét a szomszédjától kölcsönkapott kis, köves földterületen, és számtalan fáradságos idény után ma már az átlaghozam meghaladja nála az egy tonna kurkumagumót. A fűszerpiac kizsigerelő jellege miatt sajnos még ez a viszonylagos siker sem volt elég ahhoz, hogy Ramekwal a nyolc gyerekét iskolába küldhesse. A Saha család egy lehetetlen kereskedelmi légkör foglya lett.

Már nincsenek egyedül

Mint a térség oly sok más kistermelőjének, Ramekwalnak is szövetségesre volt szüksége ahhoz, hogy fordítson a helyzeten. Ez a barát pedig a dōTERRA Co-Impact Sourcing, azaz a kölcsönösen előnyös beszerzési partnerség  képében jelent meg. Amikor a dōTERRA
a jelenlegi kiábrándító rendszer helyett egy tisztességes alternatívát kínált fel, Ramekwal nyitott volt arra, hogy bizakodva elfogadja a segítő kezet.

Az arany ragyogása

A dōTERRA beszerzési szakemberei felismerték, milyen kihívásokkal szembesül Ramekwal és a többi termelő, és úgy alakították ki a kapcsolatot, hogy mesterségükről levegyék a terheket. A dōTERRA egyik beszerzési partnereként Ramekwalnak többé már nem feladata az értékesítés előtti tisztítás, főzés és szárítás. A lepárlás előtti előkészületeket ehelyett helyi asszonyoknak adták ki, és ezzel korábban nem ismert lehetőséget biztosítottak nekik arra, hogy tisztességesen megfizetett munkájuk legyen. Mivel több ideje és  emberi erőforrása marad meg, Ramekwal most már a termelés kiterjesztésére tud összpontosítani. Mivel a dōTERRA a garantált felvásárlója, a piaci bizonytalanság és instabilitás, amellyel Ramekwalnak minden idényben szembe kellett néznie, már a múlté. Ramekwal most már versenyképes ellentételezést kap a kurkumáért, mégpedig mindig időben. Jövedelme 25 százalékkal növekedett, a terméshozama egy idényben a kicsivel több mint egy tonna kurkumáról negyven tonnára emelkedett. Ezekkel a neki kedvező új feltételekkel Ramekwal már megengedheti magának, hogy egy korábban elképzelhetetlen jövőbe fektessen be. Magabiztosan bővítheti tovább a kurkumatermelést, hiszen tudja, hogy ha kiváló minőségű terményt takarít be, lesz hozzá etikus értékesítési lehetőség és megbízható partner.

Más téren is beérik a gyümölcse

A robbanásszerűen növekedő termelés és az emelkedő nyereség egyértelműen megváltoztatta a Saha család jövőbeli kilátásait, ám Ramekwalnak és a feleségének semmi nem olyan örömteli, mint nyolc gyermekük iskolai beíratása. Ennek az elhivatott, aranykezű apának a kurkumatermesztés mindig is arról szólt, hogy a gyermekei jövője érdekében a remény magjait vesse el.

További cikkek

Sajnos nem tudunk kapcsolódó cikkeket mutatni, de keress bátran Téged érdeklő témákat!

Leave a Comment

Scroll to Top
X
X
X